Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb bättre än utbildning

Annons

Socialdemokraterna, moderaterna och Svenskt näringsliv ägnar sina stora seminarier under politikerveckan i Visby åt samma tema: Sysselsättningsproblemet i Sverige och Europa. När industrin effektiviseras för att tekniken utvecklas och tillverkning flyttar till fattigare länder, hamnar allt fler människor i bidragsberoende. De nya jobben uteblir.

För att förstå hur utvecklingen ska brytas, måste vi först förstå orsaken. Kruxet är att en stor del av Europas vuxna befolkning inte är lönsam att anställa till rådande lönenivåer. Värdet av vad de skulle producera är lägre än vad det kostar att anställa dem - när alla skatter räknats in.

På ekonomspråk heter det att dessa människor är lågproduktiva. I praktiken betyder det att denna del av arbetskraften arbetar en liten smula långsammare, vilket kan bero på smärre arbetsskador, små hälsoproblem eller på att de är unga och oerfarna. En annan vanlig orsak till låg produktivitet är att den arbetssökande är invandrad och inte behärskar språket fullt ut.

En tänkbar lösning skulle kunna vara att acceptera lägreingångslöner, så att det blir lönsamt att anställa även de som arbetar lite långsammare. Det betyder också att lönerna snabbt kan stiga: När man väl hamnat på en arbetsplats går det ofta fort att lära sig rutinerna, varpå produktiviteten stiger.

Socialdemokraterna säger tydligt nej till denna strategi. Europa och Sverige ska inte acceptera lägre löner och ökad inkomstspridning. Deras alternativ sägs vara att utbilda de lågproduktiva så att de kan få jobb med högre löner. Men i praktiken är det ofta passivt bidragstagande som blivit alternativet för de lågproduktiva. Bara i Sverige har vi förtidspensionerat 22 000 ungdomar, påpekade Maud Olofsson på moderaternas seminarium.

Även om vi tänker oss att alla passiva bidrag ersattes med utbildning kvarstår ett problem: Det är väldigt få jobb som går att lära sig fullt ut sittandes i skolbänken. Även studenter från de bästa universiteten kommer att ha mycket att lära på sin första arbetsplats. Det bästa sättet att bli bra på ett jobb är att testa själv och lära av erfarna.

Sverige i dag har extremt små löneskillnader mellan anställda - men klyftan mellan de som har jobb och de som saknar är enorm. I genomsnitt är arbetslösheten varken extremt hög eller låg. Men arbetslösheten är fyra gånger högre för invandrare födda utanför EU, och nästan 30 procent bland ungdomar under 25. Bara Polen och Slovakien har högre ungdomsarbetslöshet i EU.

När klyftorna är så stora, går det att hävda att den som accepterar ökad lönespridning faktiskt står för en politik som minskar utanförskapet och ökar jämlikheten. Socialdemokraterna för en politik för högproduktiva, kärnfriska, med rätt utbildning och goda språkkunskaper - medan övriga som inte platsar på arbetsmarknaden hänvisas till välfärdsstatens stödsystem.

Deras slogan - "Alla ska med" - ter sig därmed endast ironisk.

ANDREAS BERG, ÄR TIDNINGENS SPECIELLE MEDARBETARE. HAN ÄR FIL DOKTOR I NATIONALEKONOMI VID LUNDS UNIVERSITETT OCH VÄLFÄRDS- FORSKARE VID RATIO-INSTITUTET

Mer läsning

Annons