Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarmoral under lupp

/

Annons

Jag gillar beslutets inslag av rådrum. Visar det sig att landsbygdsbefolkningen, mot förmodan, inte klarar den svåra gränsdragningen, utan hemfaller åt jakt på varg i stället för att skydda hundar och tamdjur, blir försöket bara tvåårigt.

Alla vi som fått förtroendet att hantera ett gevär får därför ta ansvar för att försöksperioden löper friktionsfritt. Alla vapeninnehavare kommer att ha ögonen på sig från Naturvårdsverkets och länsstyrelsens rovdjurshandläggare. Liksom från den allmänhet som beklagar regeringens beslut. Jägarna blir satta under lupp.

Det utrymme som nu skapas för godtycke kring avgörandet när hunden eller exempelvis en ko på fäbodbete utsätts för hot, kan leda till felaktiga beslut hos den som kramar gevärets avtryckare. Blir för många rovdjur skjutna under försöksperioden, kan vi utgå från att paragraf 28 återgår till ursprunglig formulering och tolkning.

Jag har hört rovdjursforskaren Olof Liberg vid Grimsö forskningsstation i Västmanland hävda att han inte ser några större problem med att en eller annan varg blir skjuten om den angriper tamdjur eller hundar. Experterna fruktar mer den illegala jakten eller andra åtgärder satta i system för att till varje pris sabotera riksdagens mål med rovdjurspolitiken.

Förhoppningsvis blir följden av regeringens uppmjukning av jaktförordningen i stället att vi får ett bättre tonläge i rovdjursdebatten, eller rättare sagt i vargfrågan, som det ju nästan uteslutande handlar om i Dalarna. Vårt förhållande till exempelvis björn är sällan källa till någon större konflikt, trots att det varje år rapporteras om flera dramatiska möten mellan björn och människa.

Det nationella målet när det gäller populationen av lo och björn har nått en sådan nivå att djuren numera kan beskattas genom årlig jakt. Men när det gäller varg är vi inte ens vid riksdagens etappmål om en årlig tillökning av 20 föryngringar, det vill säga 200 individer.

"En grundsten i rovdjurspolitiken är att förebygga skadar för undvika konflikter mellan människor och rovdjur. Dialog och samverkan kring politiken är viktig."

Citatet är Naturvårdsverkets egen formulering om den svenska rovdjurspolitiken. Nu har regeringen visat hur den tolkar risken för konflikter och behovet av dialog och samverkan.

En socialdemokratisk regering hade inte förmått driva igenom en förändring av paragraf 28. Miljöpartiet och vänstern hade blockerat frågan, även om det funnits en majoritet inom socialdemokraterna som hade önskat en justering.

Den borgerliga regeringen hade kraften. Men det är många grupper utanför regeringskretsen som nu måste leva upp till det ansvar som rovdjursbeslutet förutsätter och förpliktigar.

Mer läsning

Annons