Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är sur på sossarna"

Annons

1 juli 2006

I veckan har Wetterstrand deltagit i Tällberg Forum som haft ett tema som passat språkröret som hand i handske. Miljö, energi och ekonomi har stått på dagordningen.

Maria Wetterstrand har inte väjt för att uttrycka sig tydligt. Som att kärnkraften ska vara avvecklad om 12 år!

Miljö- och energi tycks bli valfrågor?

- Det trodde jag inte för ett halvår sedan. Men nu har frågorna kommit i fokus, vilket vi givetvis välkomnar. Oljekommissionens rapport har också bidragit till ett ökat intresse. Men eftersom valrörelsen inte kommit i gång på allvar vet man aldrig vilka frågor som slutligen tar överhanden.

Är du nöjd med kommissionens arbete?

- Jag är positiv överraskad över av att de kunde enas om så pass långtgående mål. Att Göran Persson och Stefan Edman ville driva på var väntat, men att de också skulle få med sig näringslivets representanter på målbeskrivningen hade jag inte vågat hoppas. Å andra sidan är förpliktigar inte målformuleringen till särskilt mycket. Det behövs också instrument för att förverkliga dem.

- Men de verktygen kan vi tillhandahålla...

Hur menar du?

- Att vi blir konkreta och talar om vad som krävs för att uppnå ett minskat oljeberoende. Vi måste transportera mer gods på järnväg och mindre med tunga lastbilar, satsa på förnyelsebara drivmedel till bilar, prioritera kollektivtrafiken och framför allt genomföra en medveten effektivisering i syfte att spara energi. Effektiviseringen är helt avgörande.

- Offentlig verksamhet måste gå i bräschen genom att med en mångfald av åtgärder visa att samhället kan fungera genom en omfördelning av energiförbrukningen.

Men hur ska energin produceras utan kärnkraft ?

- Med hjälp av sol, vind, vatten och biobränslen. De ersätter hälften av kärnkraften. Den andra halvan kan effektiveras bort genom avveckling av elvärme och effektivisering av annan elanvändning. Om 12 år kan kärnkraften därför avvecklas.

Det låter som ett samhälle utan industri?

- Inte alls! Massa- och stålindustrin är visserligen energikrävande och kräver en särskild omtanke. Därför är det viktigt att effektiviseringen inom annan industri sker på ett sådant sätt att basindustrin får ett överskott att utnyttja.

Hur tror du näringslivet reagerar?

- Det är lite olika. De som representerar små och medelstora företag har en öppen attityd och inser att vi är tvingade till en omställning. De ser också möjligheterna att få utveckla ny teknik. Bilindustrin blir allt positivare till fordonstillverkning som utgår från andra än fossila drivmedel, men andra delar av storindustrin sitter fast i sin lobbying för kärnkraft och naturgas.

Vad tycker du om flygplatser som Dala Airport?

- Om det tar runt två timmar med tåg till Stockholm tycker jag att det är bättre att satsa på snabbtåg mellan huvudstaden och Dalarna. Via Arlanda får ju resenären också fler flygalternativ än vad Borlänge någonsin kan erbjuda.

Hur ser du på rovdjurspolitiken?

- Jag är sur på sossarna som ena månaden gick oss till mötes i synen på innehållet jaktstadgans paragraf 28, för att lite senare lägga fram ett eget förslag som riskerar att upphäva det nuvarande skyddet för en varg som kommer i kontakt med hundar eller andra tamdjur utanför hägn.

- Vi värnar vargen och andra rovdjur som tillhör vår fauna. Att ytterligare försvaga 28-paragrafen öppnar för en utrotning av vargen.

Ska mp fortsätta ge stöd åt socialdemokraterna efter valet?

- Skulle valresultatet ge underlag för Göran Persson som regeringsbildare måste han tänka om och inse att minoritetsregeringar spelat ut sin roll.

- Vill han ha med miljöpartiet får det ske i form av en koalitionsregering där vi besätter vissa ministerposter.

Är det otänkbart med stöd till alliansen?

- Visserligen är jag ingen socialist, jag är grön, men moderaternas politik är så hopplös i synen på miljö och bistånd att det saknas realistiska förutsättningar för en sådan diskussion.

Mer läsning

Annons