Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irak balanserar

Annons

Våldet i Irak fortsätter. Den positiva utveckling som Iraks regering hade hoppats på efter parlamentsvalen i december har uteblivit.

Terroristerna har med sina sprängdåd åtminstone tillfälligt lyckats öka motsättningarna mellan shiamuslimer och sunnimuslimer. Samtidigt är det viktigt att inte förlora perspektiven.

De irakiska myndigheterna tillsammans med framträdande religiösa ledare för både shiiter och sunniter manar till lugn, försoning och fred. Möten och samtal mellan de olika politiska grupperingarna genomförs. Gemensamma böner har anordnats.

Irak har länge balanserat på gränsen till ett regelrätt inbördeskrig. Vad alla är överens om är att den politiska situationen är mycket instabil. Uppbyggandet av fungerande politiska institutioner går trögt, de olika ministerierna har svårt att växa över motsättningar och grupptillhörigheter för att skapa ett handlingsdugligt styre.

Den irakiska befolkningen har i flera val visat sin vilja till normalitet och en fredlig vardag, de har lämnat ett tydligt mandat för återuppbyggnad utan våld och sekterism. Nu måste deras mod följas av politiska krafttag. Ett inbördeskrig i Irak är det sista regionen behöver.

Mer läsning

Annons