Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte roligt att bli sist - det vet Leijonborg

Annons

I går kväll var det Lars Leijonborgs tur att tala i Almedalen.

Att tillhöra de partiledare som tilldelats talartribunen i ett sent skede av den politiska veckan är ingen önskedröm. Särskilt inte i år när också värmen blivit en allvarlig konkurrent om uppmärksamheten, både bland dem på plats och för oss framför tv-nyheterna.

För att få uppmärksamhet i veckans avslutningsfas krävs en verklig nyhet för att budskapet från Visby ska få någon längre effekt. Nu valde Leijonborg att tala om skolan och budskapet var att vi behöver mer av en pluggskola.

Visserligen berör ämnet många svenskar, men det vore en överdrift att påstå att utspelet från folkpartiet på fredagskvällen blev någon så kallad kioskvältare.

Mittenpartiernas problematik den här valrörelsen är förstås dels att få utrymme att marknadsföra de egna profilfrågorna, dels att hålla sig inom de ramar som uppgörelsen i den borgerliga alliansen kräver.

Sedan Göran Hägglund i veckans inledning fått briljera med den gemensamma deklarationen om fastighetsskatten enligt ett kristdemokratiskt ursprungsförslag, blev det Fredrik Reinfeldts tur i förrgår att deklarera att det därmed var slut med gemensamma utspel. I varje fall tills vidare...

Därmed var utrymmet för Leijonborg i går och i ännu högre grad centerledaren i dag ytterligt begränsat att komma med några sensationella nyheter. Möjligheten marginaliserades redan i veckans inledning.

I stället har både folkpartiledaren och Maud Olofsson blivit hänvisade till egna portalämnen. I går skolan och, gissar jag, i dag småföretagarfrågor.

Men visst, att bli sist i raden av talande partiledare öppnar också för en möjlighet att överraska.

Men alliansens intresse torde gå före.

TAGE ERLANDER (STATSMINISTER). CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons