Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte aktuellt avskaffa kungens immunitet

Annons

Justitieminister Beatrice Ask (M) anser inte att det finns någon anledning att utreda och överväga frågan om kungens immunitet. Det beskedet gav hon i en interpellationsdebatt i riksdagen i går. Det var dalariksdagskvinnan Lena Olsson (V) från Malung som tagit upp frågan efter förra årets medieuppgifter om kungens eventuella kontakter med gravt kriminella personer.

Svaret från justitieministern var väntat. Beslutet 1972, då både regeringen och riksdagen konstaterade att det knappast kan vara förenat med några betydelsefulla olägenheter att behålla en ordning som innebär att kungen inte kan ställas till ansvar för brott, står sig.

Men det hör till saken att riksdagsbeslutet föregick av en grundlagsberedning som föreslog att bestämmelsen om immuniteten skulle utgår ur regeringsformen, men som alltså riksdagen avvisade efter förslag från regeringen.

Mot bakgrund av vad som hände med de så kallade bildbevisen om kungens påstådda förehavanden, som visade sig falska, torde också en allmän opinion ansluta sig till justitieministerns bedömning att det inte finns några skäl för att inleda en utredning om statschefens immunitet.

Mer läsning

Annons