Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget jäv

Annons

I gårdagens tidning funderade Lars Munters, kommunrättsjurist i Falun, i en intervju huruvida Ken Swedenborg egentligen kan bli vald till majoritetsråd den 18 december då landstingsfullmäktige sammaträder för att fördela posterna i olika nämnder och styrelser.

Munters pekade på den uppenbara risken av jäv. Swedenborg kan ju inte gärna rösta på sig själv som majoritetsråd. Och gör han inte det, väger det lika mellan blocken.

Men nu har det klarnat på jävsfronten och Munters meddelar följande:

Efter samtal med ordförande i landstingsfullmäktige, Bengt Lindström, kommer nästa sammanträde i fullmäktige att förflyta utan problem med jäv. Som jag förväntat, har ordföranden planerat detta så, att det hela blir korrekt.

Först tas i ett ärende beslut om diverse befattningar, utan namns nämnande. Jävsfrågan är då inte aktuell. I ett annat ärende senare väljs därefter aktuella personer till dessa befattningar. Då kan inget principiellt jäv uppstå. Inte heller för den händelse Ken Swedenborg väljs till någon av de först beslutade befattningarna som inrättats, till exempel majoritetsråd.

LARS MUNTERS

Mer läsning

Annons