Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vår för alliansen

Annons

den 27 mars 2006

De borgerliga väljarna har anledning att redan vid det här laget tveka inför alliansens förmåga att verkligen kunna hålla ihop på ett sätt som gör den trovärdig i kampen om regeringsmakten.

Den senaste veckan har knappast gett alliansen för Sverige särskilt många pluspoäng med följande facit:

Centern retade först gallfeber på folkpartiet genom att förlänga samarbetet med regeringen om energipolitikens vindkraftsutveckling.

Kristdemokraterna fick moderaterna på dåligt humör på grund av att Göran Hägglund förklarade att partiet vill slopa fastighetsskatten. Moderaterna ogillar också fastighetsskatten, men anser att den inte kan tas bort i ett slag. En sådan åtgärd vore ansvarslös.

Centern förklarade så i lördags att partiet tänker samarbeta med vänstern och miljöpartiet för att stoppa regeringens intentioner om att införa buggning som ett lagligt medel för att stoppa grov kriminalitet.

Maud Olofsson berättade om centerns syn på förslaget om buggning i samma ögonblick som folkpartiet inledde riksmötet i Malmö. Därmed stal hon också den mediala scenen för ett folkparti som samlats för att ladda sina funktionärer inför valrörelsen.

Eftersom folkpartiet är inne på linjen att ge regeringen stöd kring buggningsförslaget fick nu folkpartisterna, i stället för tala om de egna framtidsfrågorna, ägna en del av riksmötet åt att kommentera centerns politiska ståndpunkt om en del av kriminalpolitiken.

Folkpartiet tvingades avsluta stämman utan att ha fått något större genomslag för de frågor som det liberala partiet vill driva i alliansen under de sex månader som nu återstår till valet. Få borgerliga väljare kan tycka att den så här dags våras för det borgerliga inför ett tänkt maktövertagande.

I sakfrågan kring regeringens proposition om preventiva tvångsmetoder för att i förhand försöka hindra brott, har folkpartiet i vårt tycke intagit en felaktig hållning.

Att ett liberalt parti vill acceptera hemlig telefonavlyssning exempelvis av tidnings- och radioredaktioner, teleövervakning, kameraövervakning och postkontroll som tillåtna medel i jakten på grova brottslingar, är förvånande. Folkpartiet är på väg att acceptera ett storebrossamhälle som hotar den personliga sfären på ett sätt som inte är förenligt med en tidigare liberal syn på den här typen av frågor.

Givet måste brottsbekämpningen utvecklas i takt med att den kriminella verksamheten förvärras och använder allt mer förfinade metoder för att nå effekt i verksamheten.

Men inskränkningar i den personliga integriteten måste alltid ifrågasättas. Regeringsförslaget är alldeles för långtgående och om centerns markering i helgen innebär att det kan skapas ett ytterligare ett politiskt rådrum, har folkpartiet anledning att sända Maud Olofsson en tacksamhetens tanke.

Ökad betänketid ger nämligen folkpartiet möjlighet att revidera sin alltför positiva syn på ett framtida övervakningssamhälle.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons