Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen smekmånad i Paris

Annons

Söndagskvällen i Paris var scen för en leende Ségolène Royal och en allvarlig Nicolas Sarkozy. Man skulle nästan kunna tro att det var hon som var kvällens segrare. Men i och med presidentvalet står den franska vänstern svagare än på länge och kritiken mot Ségolène Royal inom socialistpartiet tog fart redan på söndagskvällen hur mycket hon än log. Dominique Strauss-Kahn, tidigare finansminister, lät meddela att han ställer sina tjänster till förfogande för att förnya partiet.

Nicolas Sarkozy å sin sida kan inleda sin ämbetsperiod med ett starkt mandat. En av hans nära medarbetare sade i en kommentar att en president som regel behöver ha minst trettio procent av väljarna bakom sig i första valomgången för att kunna förändra landet. Sarkozy fick strax över 31 procent och vann i söndags med betryggande 53 procent. Och då ska man ha i åtanke att valdeltagandet var mycke högt, nästan 85 procent.

Nu när Nicolas Sarkozy har nått sitt mål lär han ta ordentligt med plats i både den franska och den europeiska politiken. Det stor klart redan i valsegertalet där han rörd men allvarlig och med sedvanlig effektivitet lovade dels att återupprätta arbetslinjen, moralen, auktoriteten och stoltheten över den nationella identiteten, dels att Frankrike nu i och med hans ledarskap är tillbaka i Europa. Det senare är en vink om nya tag i fråga om unionens konstitutionella fördrag.

Men nu har mannen som alla talar om i Frankrike själv dragit sig tillbaka ett slag för att vila ut sig på hemlig ort. Att Sarkozy inte syns till förutom på valaffischerna som fortfarande hänger kvar och i nyheternas bilder från valkvällen förklaras till en del av att han inte vill ge intrycket av ett Frankrike "med två huvuden". Det vill säga undvika att stjäla ljuset från Jacques Chirac som har kvar ämbetet fram till och med den 16 maj. Annars har Sarkozy just varit duktig på att i rollen som handlingskraftig minister ställa Jacques Chirac i skuggan, till dennes förtret kan tilläggas.

Den verkliga anledningen till att den sällsynt energiske nye presidenten vilar ut under några dagar handlar om att han behöver dra upp riktlinjerna för den stora uppgift som väntar. Franska folket har valt förändring, sade han i söndags kväll. Om det råder ingen tvekan . Men förväntningarna på honom är därmed också högt ställda.

Valkampanjen innehöll löften tänkta att sjösättas redan till sommaren. Snart måste han därför välja sin premiärminister och sätta ihop regeringen som ska ha förmåga att ge Frankrike den förnyelse som han utlovat.

Samtidigt förbereder sig presidentvalets trea, centerpolitikern François Bayrou, för att vinna stöd för sitt nya parti i juni månads franska parlamentsval och på så vis balansera den högerdominans som Sarkozys seger innebär. Hur det går med den saken återståt att se. Klart är i alla fall att den nye presidenten trots sin betryggande seger långt ifrån har någon smekmånad att vänta.

Utrikeskrönika

MANGUS KRANTZ

Mer läsning

Annons