Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen förnyelse i presspolitiken

Annons

den 25 januari 2006

Det är positivt att utredarna visar stor tilltro till dagstidningens och lokaltidningens roll och framtid, men det är samtidigt märkligt att utredarna valt att straffa de presstödstidningar, de flesta av dem med socialdemokratisk hemvist, som inlett ett samarbete med en lokal konkurrent och därmed fått en ny ägare med utgivning på samma ort.

Således föreslås att stödberättigade Arbetarbladet (s), som numera samarbetar med Gefle Dagblad (liberal), får tillgodoräkna sig en fyraprocentig uppräkning av det nuvarande presstödet, medan Dala-Demokraten (s), som i eget ägande opererar i en av de få kvarvarande konkurrensorterna i landet, får en tolvprocentig höjning av presstödet.

Utredningens förslag om en differentierad stödnivå, som utgår från vem som äger den stödberättigade tidningen, är ett nytt inslag i stödreglerna. Tidigare har marknadssituationen, inte ägarstrukturen, varit avgörande för presstödet.

Med det nya förslaget uppstår en situation av osäkerhet, både i de företag där tidningar samarbetar och hos tidningar som fortfarande lever av egen kraft, men som av olika skäl överväger ett samarbete för att långsiktigt säkerställa utgivningen.

I alla massmediautredningar är mångfald ett honnörsord. Den här utredningen utgör inget undantag. Utredarna prisar vikten av en mångfald i presskören. Därför innehåller också utredningen förslag om särskilda insatser för att underlätta utgivningen som kommer ut mer sällan och med mindre upplaga, exempelvis invandrartidningar.

Men det är samtidigt viktigt att slå fast att Sverige fortfarande har en mångfald av tidningsröster, även om utvecklingen har förändrats i en riktning mot färre ägare. Men hellre färre ägare och många röster än svaga ägare med lågmälda röster.

Om utredarna får riksdagens öra kommer de nya presstödsreglerna att innebära en kostnadsökning på 50 miljoner per år.

Det är knappast summor att förfasa sig över i ett statligt budgetsammanhang.

Att Dala-Demokraten föreslås få en uppräkning av presstödet på nära 2 miljoner, från 15 till 17 miljoner per år, bidrar förhoppningsvis till en konsolidering av företagets ekonomi. Pengarna lär behövas med tanke på tidningens utsatta konkurrenssituation. Vi välkomnar konkurrens i pressen. Det sker i övertygelsen om att det skärper och vitaliserar både debatt och aktörer.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons