Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingalill Persson och yttrandefrihet

/
  • Lena Reyier (C) är ett av de oppositionsråd som är irriterad över ledningens försök att styra informationsinhämtningen från landstingets verksamhet,

Annons

Kommentar till ledarstick (Christer Gruhs) i onsdagstidningen:

Ingalill Persson (S) har lagt ett förslag som är ett försök att styra informationen till oss förtroendevalda. Det anser vi strider mot de demokratiska grundprinciperna, yttrandefriheten och meddelarskyddet.

Vi förtroendevalda har enligt kommunallagen rätt att ta del av information från anställda i landstinget, vilket krävs för att vi ska kunna fatta välgrundade beslut. När vi besöker olika verksamheter så bedriver vi ingen partipolitik, utan vi gör besöken för att bättra på vår kunskap och lyssna på personalen.  

Förslaget om att faktaunderlag inte ska kunna inhämtas direkt från verksamheterna riskerar att skapa en oro som gör att det känns obekvämt för de anställda att prata med oss förtroendevalda. Det skulle vara mycket olyckligt! 

Det är självklart att det ska finnas spelregler för hur förtroendevalda och tjänstemän ska uppträda. Vi i alliansen kommer därför att lägga ett eget förslag på riktlinjer i en strävan efter öppenhet och samförstånd.

Jan Wiklund (M)

Clas Jacobsson (M)

Lena Reyier (C)

Bo Brännström (FP)

Birgitta Sacrédeus (KD)

Lisbeth Mörk Amnelius (DSP)

Oppositionsråd i Landstinget Dalarna

Svar direkt: Som jag skrev i onsdagstidningen tror jag inte det skadar med klara regler kring det ekonomiska utfallet för politiker och deras medarbetare under självpåtagna uppdrag. Men när det gäller själva informationsinhämtningen borde Ingalill Persson (S) för sitt eget bästa och landstingets anseende ta tillbaka förslaget om informationsrestriktioner. Hon måste vara medveten om att hon med sitt förslag sänder en mycket allvarlig signal till alla landstingsanställda. Att tafsa på de anställdas meddelarskydd är inget som landstingsstyrelsens ordförande ska ägna sig åt.

Christer Gruhs

Politisk redaktör

Mer läsning

Annons