Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingalill öppnar för alternativ lösning

Annons

den 7 april 2006

Landstingsledningen har länge brottats med svåra problem när det gäller ekonomin inom sjukvården i Västerbergslagen. Akutmottagningen har i flera år varit hotad av nedläggning, men under de senaste veckorna har som bekant både ledning och opposition i landstinget kommit fram till att akutmottagningen ska räddas. Besparingarna på 25 miljoner får tas från annat håll.

Samtidigt har sjukvårdsinrättningarna i Ludvika också haft problem med läkarvakanser. För att klara verksamheten vid vårdcentralen Norra i Ludvika har landstinget tvingats teckna avtal med Svensk närsjukvård för att få stafettläkare i tjänst. Det är en dyr form av personalrekrytering och som inneburit att både politiker och sjukvårdsbyråkrater börjat snegla åt andra lösningar.

Det är med denna bakgrund vi ska tolka sjukvårdspolitikern Ingalill Perssons utspel i Ludvika häromdagen, då hon förklarade att socialdemokraterna inte har något emot entreprenader inom sjukvården, dock med reservationen att partiet inte accepterar att hela lasarettsverksamheter läggs ut på en sådan driftsform.

Ingalill Perssons öppenhet inför möjligheten att testa en alternativ driftsform ska applåderas. Vi hoppas att den också är ärligt menad och inte bara ett försök att smita undan ett allvarligt problem kring sjukvårdsfrågan i Ludvika. För några månader sedan uttalade nämligen Ingalill Persson och hennes partivän, landstingsrådet Alf Johansson, reservationer kring fördelarna med entreprenadformen. I en debattartikel i tidningen beskrev duon Persson/ Johansson vårdcentralen i Älvdalen som en dyr verksamhet i förhållande till vårdcentraler i landstingets regi.

Det fanns egentligen ingenting i landstingets kvalitetsbokslut som pekade på att kvalitén på vården i Älvdalen var bättre än på andra håll. Det var i stället rent av så, skrev de båda socialdemokraterna, att av vårdcentralens patienter var det lika många som upplevde en försämring som en förbättring sedan verksamheten överlämnats till entreprenadföretaget.

Alf Johanssons och Ingalill Perssons åsikter om verksamheten i Älvdalen kom på pränt sedan den borgerliga oppositionen uttalat att den ansåg att vårdcentralen i Älvdalen fungerade bättre när den drevs på entreprenad. Men, som synes, var Johansson/Persson snabbt framme och bäsade vad som åstadkommits i norra Dalarna.

Vi tror därför att det kan vara av värde för de lokala sjukvårdspolitikerna i Västerbergslagen att känna till landstingsledningens principiellt svala intresse till alternativa driftsformer när nu diskussionen går vidare om hur vården i Ludvika ska lösas.

I varje fall bör de lokala företrädarna se till att landstingsledningens plötsliga vurm för en entreprenadlösning inte bara är resultatet av en bristande förmåga till en lösning som de normalt tillbeder-vård i landstingets egen regi.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons