Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Imponerad av högskolans ställning i regionen

/
  • Högskolan Dalarna har förhoppningsvis fått en viktig ambassadör efter Emil Källströms (C) besök i Falun.

Annons

Rubriken kunde ha varit "Sent ska syndaren vakna". Det intresse som nu visas från politiskt håll kring högskolans framtid borde ha infunnit sig för ett år sedan. I går kom Centerpartiets ledamot i riksdagens utbildningsutskott, Emil Källström från Örnsköldsvik, till Falun för att få information om skolans situation och framtidsplaner.

Källström gladdes inte minst åt att högskolans dokumenterade samarbete med näringslivet och offentlig verksamhet i länet, som inte bara sker i vackra högtidstal utan också i form investeringar, nu senast 57 miljoner kronor, i skolans utbildningar. Detta visar, menar Emil Källström, att skolan spelar en viktig roll också för näringslivets utveckling i regionen. Det måste skolan slå mynt av, anser han.

Detta är problemet. Högskolans styrelse och ledning, liksom politikerna i regionen, har lagt ned mycket energi för att övertyga statsmakten om hur viktiga de regionala utbildningarna är. Men regeringen har varit dålig på att lyssna. Förhoppningsvis har Emil Källström fått nya och bra argument för att via sitt utskott hjälpa Högskolan Dalarna när regeringen jobbar fram nästa budget.

Det behövs ett omtag för att högskolans status ska säkerställas och Dalarna måste få hjälp för att argumenten också ska ge klirr i högskolans kassa.

Mer läsning

Annons