Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hus från Dalarna - succé i Japan

/
  • Framgångsrik. Terou Hakala har varit en framgångsrik vd för Tomoku hus i Insjön. Han har också varit mån om att utvidga samarbetet mellan Dalarna och Japan. Från och med i höst blir han pensionär och bosätter sig halva året i svenskbyn i Tobetsu.
  • Typisk. En typisk villa från Insjön, anpassad för den japanske kundens önskemål.
  • Bygatan. En promenad längs bygatan genom Sweden Hills är som att vandra på en väg genom någon av byarna runt Siljan.

Annons

På en skogbeklädd kulle, döpt till Sweden Hill, hittar du bostadsområdet som för några minuter får dig övertygad om att du drömmer; du är nämligen som förflyttad från norra Japan till någon av byarna runt Siljan. Du ser trähus i rött med vita knutar, välansade gräsmattor och du promenerar längs en trång bygata, kantad med vita björkar!

Här bor emellertid inget dalfolk. Husen från Insjön, tillverkade vid husfabriken Tomoku hus, har köpts av japanska familjer som värdesätter svensk kvalitet och som övertygats om att trähusen från Dalarna är så välbyggda att de också skulle klara påfrestningarna vid en eventuell jordbävning. Tekniken för husgrunder, liksom isoleringen i väggar och tak har blivit husföretagets framgångskoncept.

Tomoku hus levererar omkring 2 000 hus från Insjön till Japan varje år. Husen levereras med båt och skeppas från Göteborg eller Gävle. Tidigare gick många leveranser med tåg genom gamla Sovjetunionen, men efter unionens upplösning har tågtransporten upphört. Tågvagnarna började nämligen plundras på sitt innehåll under resan genom Ryssland. Husen nådde aldrig de väntande kunderna i Japan.

Sweden Hill i Tobetsu har uppförts med dubbla syften. Dels behövde säljorganisationen, Sweden House med huvudkontor i Tokyo, en miljö för att bygga upp ett område med visningshus och servicefunktioner för marknadsföring av husen från Dalarna, dels var kommunledningen i Tobetsu angelägen om ett samarbete med trähusföretaget för att öka regionens attraktionskraft. Borgmästaren i Tobetsu var övertygad om att många av hans egna invånare och människor i Sapporo ville bo i svenskbyn. Antagandet visade sig helt korrekt.

Men Tomoku och Sweden House låter sig inte nöja med satsningen i Tobetsu. Marknaden för husföretag i Japan är tuff. När Yukio Kondo, 64 år, president i Sweden House och direktör i Tomoko, tar emot i skyskrapan i Tokyo är han visserligen stolt över att företaget vinner marknadsandelar, men säger sig inte vara nöjd förrän han når målet att företaget ligger bland de tio största leverantörerna i Japan. Nu ligger företaget på fjortonde plats. Tomoko/Sweden House måste därför öka sin marknadsföring i landet.

Stefan Mori, som bland annat sköter kontakterna mellan fabriken i Insjön och säljorganisationen i Tokyo, tar mig med till ett visningshus i centrala delar av staden. Av kostnadsskäl har flera husföretag gått samman för att exploatera ett område för att bygga sina visniningsvillor. Närmaste granne med trähuset från Insjön är en byggnad i timmer från Finland.

Huset från Dalarna är byggt i tre våningar och han en planlösning som ska locka japanska husspekulanter som söker ett hem för generationsboende. Traditionen bjuder att äldste sonen/dottern ska ta hand om sina äldre och sjuka föräldrar. Här erbjuder husföretaget en lösning som innebär en handikappanpassad bostad åt de gamla på bottenplanet, mellanvåningen disponerad för husägaren och hans fru och övervåningen för deras barn.

Ledningen för Tomoku/Sweden House satsar på generationshusen i vetskap om den demografiska utvecklingen bland japanerna. De är övertygade om att få många nya kunder bland de miljoner potentiella kunder som söker efter ett stabilt hus med en smart planlösning.

Företagsledningen i Japan är optimistisk inför framtiden och därmed också för utvecklingen av fabrikerna i Insjön. Landet har hämtat sig efter den tillbakagång i ekonomin som också innebar att Tomoku hus satsning på en ny fabrik i Gävle resulterade i ett misslyckande.

Anläggningen i Insjön lever högt på att den kan leverera hus med hög kvalitet, men också för att ledningen och de snickerianställda är lyhörda inför önskemål och krav från kunderna i Japan.

Terou Hakata, verkställande direktör i Insjön, vet att den japanske köparen inte accepterar att insjöfabriken skyller eventuella fel i leveransen på grund av den mänskliga faktorn.

Det tekniska kan gå fel, men det som rörts av mänsklig hand måste vara korrekt, resonerar den japanske husinvesteraren. Hittills har klagomålen varit få mot tillverkaren i Insjön. Det förklarar också åren av framgångar för Tomoku hus.

Bildvinjett: Christer Gruhs, på besök i Japan (ersätter politisk redaktör)

Fotonot: På Gruhsbloggen, www.dalarnastidningar.se finns ytterligare information om samarbetet mellan Dalarna och Japan.

Mer läsning

Annons