Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humor och handgemäng

Annons

"Humorjournalistik" via vattenbegjutning av statsministrar och andra dignitärer livar andarna. Det var nog tur för "TV-humoristen" att moderatledaren numera heter Fredrik Reinfeldt och inte Gösta Bohman, som var en erkänt hetlevrad herre.

KD-ledaren emeritus Alf Svensson kan på goda grunder misstänkas för att ha tillämpat ett mer hårdhänt grepp på ämnet än Reinfeldt i motsvarande situation. Under tiden som partiledare antastades Svensson i centrala Stockholm av en person, som ytterst handgripligt demonstrerade sitt missnöje med den kristdemokratiska politiken. Den boxningsintresserade KD-ledarens reaktion var blixtsnabb, om än inte helt i linje med det kristna fromhetsidealet.

Tillfrågad av en kvällstidning om sin syn på saken svarade Svensson:

-Klockren knockout!

Som finansminister träffades Bosse Ringholm (s) av en kastad tårta under den traditionella vandringen från finansdepartementet till riksdagen med "nådiga luntans" nutida, digitala motsvarighet. Tursamt nog för den tårtkastande "humoristen" hette finansministern inte längre Gunnar Emanuel Sträng. som tillhörde samma generation som Gösta Bohman och i likhet med denne ofta hade en kärvare syn på tingen.

I likhet med nyssnämnde Alf Svensson avslöjade även legendariske statsministern Per Albin Hansson (s) oanade insikter i adekvata sportgrenar, då han vid ett tillfälle plötsligt överfölls på gatan med flera knytnävsslag av en nazist, som därefter flydde från platsen. Den inte helt unge Per Albin ilsknade till, tog upp jakten och lyckades efter något hundratal meter med spatserkäppen hantera angriparens bakhuvud därhän att blodvite uppstod. Så gör man knappast juridiskt ostraffat nuförtiden, varför metoden inte kan rekommenderas. Åtminstone inte officiellt.

Mer i tiden var kung Carl XVI Gustafs reaktion, då en republikansk yngling träffat majestätet med en tårta i ansiktet. Tårtkastaren blev som sig bör bums omkullknuffad av säkerhetsvakten. Varpå kungen helt oberörd går fram till sin vedersakare och vänligt frågar:

-Hördu, hur gick det för dig då?

Slikt är också stil.

Avslutningsvis åter till lustigkurrarna inom TV-mediet, som föranledde dagens betraktelse. Påpekas bör att regelsamlingen "Spelregler för press, radio och TV" (antagen av Pressens Samarbetsnämnd) uttryckligen säger att medarbetare inte får åläggas "att utföra förödmjukande uppdrag".

Bra att veta för våra journalistkollegor vid SVT och produktionsbolaget Strix, ifall ytterligare några "humoristiska" snilleblixtar skulle anfäkta deras chefer.

Mer läsning

Annons