Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hultqvist sätter företagen i fokus

Annons

Det finns också en hel del övertoner i det länsprogram som socialdemokraterna slog fast under helgens kongress i Borlänge. Men samtidigt är det glädjande att arbetarrörelsen i den kommande valrörelsen väljer att lyfta fram utvecklings- och näringslivsfrågor på ett sätt som vi inte varit vana vid.

Den normala retoriken i socialdemokraternas tidigare valplattformar har utgått från vikten av nya jobb i den offentliga sektorn. Men i år lyfter partiet fram närings- och arbetsmarknadsfrågorna som nyckeln till nya jobb och tillväxt.

Det är mycket troligt att det nya valmanifestet i hög utsträckning är signerat av socialdemokraternas länsordförande Peter Hultqvist i Borlänge. Han ska som bekant lämna kommunpolitiken och i höst blir ny riksdagsledamot på dalabänken. Lyckas han också få med sig partiets förstanamn på riksdagslistan, Marita Ulvskog, i resonemangen om näringslivets centrala roll för Dalarnas framtid, är mycket vunnet.

Men vi tar inte ut någon "seger" i förskott när det gäller Hultqvists möjligheter att övertyga Ulvskog och andra företrädare för den socialdemokratiska partitoppen.

Talet om satsning på företagsamhet brukar mest bli en läpparnas bekännelse

i valrörelser. I praktiken brukar det stora partiet helst vilja skapa ökad sysselsättning i offentlig sektor, oavsett samhällets och skattebetalarnas förmåga att bära kostnaderna. Hur som helst innebär veckoslutets partikongress att socialdemokraterna nu gett Peter Hultqvist en officiell fullmakt att bli partiets vallokomotiv i den kommande valrörelsen. Martita Ulvskog har med sin bakgrund och nuvarande roll som partisekreterare givetvis också en tungviktsposition, men det är sannolikt Peter Hultqvist som partiet främst sätter sin tillit till när det gäller möjligheten till framgångar i valet. Hultqvist gör ett bra jobb i Borlänge, är påläst i de regionala frågorna och har ett brett kontaktnät, vilket är viktigt för att skapa förutsättningar för ett bra resultat av arbetet.

Men den viktiga frågan som många väljare ställer är om Peter Hultqvist och socialdemokraterna vågar tänka nytt och se de alternativa lösningar som finns för hur samhället kan ledas och utvecklas till människors fromma.

Socialdemokratin, både i Dalarna och i landet i övrigt, förtjänar att få en paus i sitt maktutövande. Partiet skulle må bra av att få tid för tankar och överväganden i rollen som opposition.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons