Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotellfrågor stressar politikerna

Annons

den 26 juni2006

Problemet i Malung är att centralorten saknar hotellkapacitet samtidigt som närbelägna Sälenområdet förfogar över en mångfald av övernattningsmöjligheter. Avståndet mellan de båda orterna är ändå för långt, sex mil, för att gäster som har ärenden i Malung ska anse det acceptabelt att bo i Sälen, vilket så här års skulle kunna ske till bra priser eftersom Sälens hotell har en låg utnyttjandegrad under sommarperioden.

Näringslivet i Malung har länge krävt ett kommunalt initiativ för att lösa hotellfrågan i den östra kommundelen. Den socialistiska kommunledningen är stressad över att tvingas agera i en uppgift man rimligen anser näringslivet självt borde lösa.

Listan över misslyckade kommunala hotellengagemang är nämligen lång och det vet förstås både styrande socialdemokrater och vänsterpartister. Dessutom har kommunen flera andra åtaganden som pockar på ekonomiska insatser.

Men en bred fullmäktigemajoritet står bakom beslutet att kommunen ska agera för en hotellösning. Avsaknaden av hotell är en allvarlig brist i Malungs infrastruktur, menar politikerna. Förhoppningsvis ställer också kommunledningen krav på näringslivet att leva upp till bevis för det verkliga behovet av en hotellanläggning i Malung.

Dalakommunernas historia kantas nämligen av ett flertal förfärande hotellfiaskon. Det brukar nämligen vara ett återkommande krav från näringslivet om ett hotell som mötesplats när kommuner och företagare diskuterat vad som bäst främjar ett gott företagsklimat. Men när väl hotellet, ofta med olika former av kommunala subventioner, blivit verklighet har det inte dröjt särskilt länge förrän ekonomin knakat med resultat att kommunen tvingats till ett ökat engagemang för att rädda hotellverksamheten.

Oavsett om hotellet ligger i Falun, Malung, Rättvik eller i någon annan dalakommun måste kommunen och näringslivet utgå från att verksamheten ska kunna drivas i enlighet med en bärande affärsidé. Är den ekonomiska kalkylen redan i planeringsstadiet så svag att den kräver kommunala pengar för att överleva finns det all anledning att fråga sig om hotellengagemanget går att försvara inför kommunens skattebetalare.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons