Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopplöstsystem!

Annons

Det kommunala utjämningssystemet har länge varit en källa till irritation hos ledningarna i vissa kommuner i Stockholm. Nu vill regeringen mildra kritiken och ger därför exempelvis Danderyd och Lidingö ekonomisk lindring genom att kompensera kommunerna för höga lönekostnader. En förutsättning är dock att regeringens vårbudget vinner riksdagens gehör.

I dag betalar kommuner med relativt hög skattekraft per invånare in en avgift medan kommuner med ett sämre skatteunderlag får ta emot ett bidrag. Exempelvis betalar varje Danderydsbo i år in 11000 kronor till systemet medan invånarna i Pajala kan kvittera ut drygt 24000 per skalle. Om en avgiftsbetalande kommun börjar dra in mer skatt får man betala in mer i avgifter. Och när en bidragstagande kommun gör detsamma sjunker bidragsnivån.

Det ger naturligtvis inga goda ekonomiska incitament för att förbättra den kommunala ekonomin. Regeringen tillsätter nu en utredning som ska komma med förslag till nya beräkningsgrunder som kan bidra till en lösning som är mindre kontroversiell i berörda kommuner. Redan gårdagens regeringsbeslut om lättnader för några kommuner i Stockholm har framkallat ilska i norr. Hur ett system som erbjuder enbart vinnare ska konstrueras, blir ingen lätt uppgift att lösa för utredarna.

(CG)

Mer läsning

Annons