Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp för de apatiska barnen

Annons

Socialdemokrater och moderater får antagligen se sig besegrade i sin envisa strävan att utvisa de apatiska flyktingbarnen.

Med stöd av expertutlåtanden föreslår Ulänningsnämnden att regeringen ger permanent uppehållstillstånd till en apatisk 13-åring med familj. Sannolikt kommer regeringen att ge efter för det rådande opinionstrycket och besluta enligt utlänningsnämndens förslag. Ett sådant beslut blir prejudicerande, varför samtliga flyktingfamiljer med apatiska barn kan få stanna.

I så fall undgår regeringen i någon mån den våldsamma kritik inom den egna rörelsen som uppstod när de apatiska barnen först vägrades uppehållstillstånd.

Samtliga riksdagspartier utom sossar och moderater har i humanitetens namn protesterat mot regeringens utvisningsplaner.

Regeringen har alltså fått chansen att till sist ge upp sin halsstarriga nej-linje i frågan om de apatiska flyktingbarnen.

Inte bara humanitärt utan även politiskt taktiskt har regeringen vanskött ärendet genom att envetet agera bromskloss för att till sist ändå snöpligt tvingas ge oppositionen inom och utom det egna partiet rätt.

En statsminister med bättre politisk fingertoppskänsla än vad Göran Persson numera tycks besitta, skulle oavsett egen övertygelse i fallet med de apatiska flyktingbarnen, i tid ha gett upp den alltmer ohållbara positionen.

Nu hamnade han i rollen som "siste man på skansen" i en omöjlig fråga, medan kritikerna hela tiden hade initiativet och agerade pådrivande.

Ohållbara ställningar ska utrymmas i tid. Regeln gäller såväl krig som politik.

Göran Persson signalerade i stället att både han och hans regering är tröttkörda och saknar initiativkraft.

HL

Mer läsning

Annons