Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högerstrategi

Annons

Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv, har anammat Fredrik Reinfeldts strategi. Han säger sig ställa upp på den svenska modellen och det låter ju förföriskt. Troligen tror han på vad han själv säger, men tittar man närmare på hans åsikter ser man att det är ramen han tror på, inte innehållet.

Inlägget | Den svenska modellen

Han ställer upp på modellen med kollektivavtal, men inte på att motparten, facket, ska vara jämbördigt i makt och lagstöd, i så fall skulle inte Svenskt Näringsliv ha stöttat den lettiska byggfirman i Vaxholm. Den konflikten handlade om att krossa kollektivavtalsmodellen.

Han tycker att det var bra att före 1970 gjorde självständiga och jämbördiga parter upp på den svenska arbetsmarknaden utan politisk inblandning.

Jag delar den uppfattningen, men Bäckström är en varm anhängare av det nuvarande systemet med överordnat inflationsmål med Riksbanken som yttersta makthavare.

Nu handlar löneförhandlingarna inte om att arbetare och tjänstemän ska få sin beskärda del av företagsvinsterna/produktionsresultatet utan om att löneutvecklingen ska vara på "god europeisk nivå". Så länge han förfäktar denna uppfattning går det inte att ta hans idéer om jämbördiga parter på allvar.

En gång i tiden införde vi löntagarfonder för att ta hand om de "övervinster" som den solidariska lönepolitiken lämnade kvar i företagen. Vem pratar om solidarisk lönepolitik och övervinster i dag då vinsterna är formidabla. SSAB:s vinst hittills i år är ofattbara 4 400 miljoner. Ericsson tjänade i fjol 19 000 miljoner, eller 19 miljarder, och hittills i år har vinsten ökat med 25 procent. Export- och börsföretagen går värre än tåget, men sparkar folk på löpande band. Den här ordningen håller inte i längden. Samhället måste upplevas som någotsånär anständigt och rättvist om det ska hänga ihop.

Det är väl få som tror att lösningen på dessa problem heter Reinfeldt, men socialdemokratin måste plocka fram en trovärdig strategi för att forma framtiden. Annars kan vi anamma den franska modellen med elitutbildade administratörer och ett socialistparti som får däng i presidentvalet av Le Pen.

BENGT-OLA RYTTAR

Bengt-Ola Ryttar (s) är före detta riksdagsledamot.

Mer läsning

Annons