Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hinder-politik

Annons

Länets socialdemokrater är knappast ute i ogjort väder när de manar alla kommuner i länet att öppna famnen och ta emot delar av den flyktingström från exempelvis Irak, som förväntas bli allt intensivare.

Flera kommuner, exempelvis Gagnef, har hittills vägrat att bli mottagarkommun. De ansvariga har hänvisat till bristen på bostäder. Förläggningsproblem har också begränsat mottagandet av flyktingar i Siljanskommunerna.

Det är rimligt att länets kommuner ställer upp solidariskt. Men det är också lika angeläget att det finns en mottagarberedskap värd namnet. Det är inte bara bostäder som ska ordnas. Organisationen av undervisning och fritidsaktiviteter ska också tänkas igenom. Viktigast är det finns sysselsättning för de nya länsinvånarna.

Erfarenheten från tidigare flyktingperioder säger oss att länets mindre kommuner sällan blir någon långvarig bostadsort för de nya svenskarna. Det är också en problematik som måste övervägas när politikerna i Region Dalarna lägger upp strategin för mottagandet.

Men länets politiker får inte fastna i en diskussion om hinder. Tillskottet av nya invånare är också en möjlighet för Dalarna.

(CG)

Mer läsning

Annons