Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hetsig ansvarskommitté

Annons

Det var de söta orden. Sen kommer slag i slag ett antal förmaningar och pekpinnar till befolkningen att snabbar ni nu inte på processen och slår ihop Sveriges län så kommer vi inte att kunna klara detta förrän valet 2014 och då är det för sent. Vad som exakt är för sent framgår inte. Kommittén tycker bara att en lång process blir "svåröverskådlig och förlorar styrfart".

Machiavelli skrev i början av 1500-talet boken "Il Principe" där han förhärligade den sluge och maktfullkomlige fursten som, utan moraliska betänkligheter, följde statsnyttans bud. Jag vet inte om kommittén haft Machiavelli som förebild men den mycket snabba processen med en minimal remisstid får en att misstänka detta.

Det är ganska fantastiskt. En 430-sidig utredning som har ambitionen att förändra en trehundraårig länsindelning och som jobbat i över fyra år, ger oss fem månader för att gå genom allt detta material varav tre sommarmånader. Det är närmast att betrakta som ett förakt för demokratin och tvärtemot de principer som utredningen anser sig förorda.

I Falun har samtliga partier skrivit till regeringen och begärt förlängd remisstid med två månader. Tyvärr resultatlöst. Sveriges kommuner och landsting borde nu enat besluta att själva förlänga remisstiden oavsett vad regeringen säger. Det vore att ta demokratin på allvar.

DAN WESTERBERG

är centerpartistiskt kommunalråd i Falun.

Mer läsning

Annons