Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik Johansson: Visst kan vi skratta åt SD-politikerna – men problemen måste tas på allvar

Annons
Krönikören Henrik Johansson är Avestabo, grundare av den antirasistiska sajten

Jag är inte ensam om att ha skrattat ljudligt åt Sverigedemokraternas tokiga utspel. På sätt och vis har jag gjort mig en karriär på att uppmärksamma humorn i och kring SD. Det har ju funnits att ta av, om man säger så.

Problemet är bara att SD aldrig kommer att besegras med skratt. Inte heller räcker det att förfasas, vilket jag också ofta gör.

Vi måste även ge svar på de problem som SD beskriver. Ofta kommer de inlindande i flagrant rasism, men ofta finns där någonstans också ett reellt problem, som det är värt att prata om.

Ni känner säkert igen tanken som gång på gång har luftats, inte minst av krönikörer i stora dagstidningar: Vi måste ta människors oro på allvar. En klyscha som sällan säger mer än att folk är oroade och att någon borde göra något åt det.

Men låt oss för en gångs skull vara konkreta och testa denna klyscha på ett par SD-utspel som vid första anblick saknar all verklighetsförankring:

Den 6 juli 2015 lyftes ett förslag till Hebys kommunfullmäktige upp till riksnivå efter att SD-politikern Michael Öhman uttalat sig om att kommunens elever på något magiskt sätt skulle bli muslimer om de råkade få i sig halalkött. Han intervjuas av Sala Allehanda.

Reportern: ”Skolinspektionen tycker inte att det är ett problem att servera halalkött, vad tycker du om det?”.

Michael Öhman: ”Det är otänkbart att äta halal för icke-muslimer, det är bara till för troende”, svarade.

Reportern: ”Hur menar du?”

Öhman: ”Att du blir muslim om du äter halalkött.”

Reportern: ”Halal är ingen trosbekännelse. Det finns inget magiskt i halalkött som gör dig till muslim.”

Öhman: ”Jo det gör det.”

Reportern: ”Menar du att halalkött är magiskt?”

Öhman:  ”Ja. Det här är precis det vi har varnat för. De smyger in halal överallt.”

Förflyttar vi oss några år fram i tiden, och ett antal mil söderut, så hamnar vi i SD-riksdagskandidaten Thoralf Alfssons förtrollade värld. Enligt Alfsson så har det utbrutit anarki på Stortorget i Kalmar, närmare bestämt parkeringsanarki.

Och vilka är dessa ”parkeringsanarkister”, enligt Alfsson? Muslimer såklart! Så här skrev han på sin blogg:

”Varför visar dessa personer ingen respekt för våra lagar och trafikregler? Eller handlar det om att visa att man inte respekterar svenska lagar? Att visa att man som muslim står över svensk lagstiftning?[…] De skall inte bara ta seden dit de kommer, utan även följa svenska lagar och regler. Här gäller ingen sharialagar!”

Jag har full förståelse för om du fnissar eller sätter morgonkaffet i halsen, ingen kommer att klandra dig. Men när du sansat dig vill jag att du försöker se vad som får en väljare att säga: ”Jo, visst, det är lite tokigt, men jag tänker rösta på SD ändå”. För så känner många.

Vad är det egentligen Öhman (SD) och Alfsson (SD) säger om man snälltolkar och bryter ner deras uttalanden?

Öhman ger uttryck för en oro som delas av många: kvalitén på maten i svensk skola och huruvida den producerats etiskt.

Alfsson har med hjälp av bilder som publicerats på hans blogg visat att det finns ett utbrett problem med felparkering på Stortorget i Kalmar, och det finns säkert både en och annan som stör sig på detta fenomen.

Alltså två helt legitima frågor som behöver hanteras av våra politiker.

Så mitt råd till alla er som nu rustar inför valåret. För all del, skratta och peka ut rasismen, men efter det måste du identifiera och lösa de eventuella problem som lindats in i galna formuleringar.

Att lyssna till och lösa människors vardagsproblem är nämligen bland de viktigaste uppgifter ni har. Då duger det inte att människors oro viftas bort med ett skratt.

Henrik Johansson

LÄS ÄVEN:

Henrik Johansson: Tafsa inte på strejkrätten, sossar!

Henrik Johansson: Det råa judehatet mot Robert Aschberg visar att vi inte lärde oss någonting

Henrik Johansson: Vi vet inte om gräsrötterna håller med Löfven om att S nu blivit ett mittenparti

Fler krönikor av Henrik Johansson

Mer läsning

Annons