Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemmafruns återkomst?

Annons

För att barnen inte ska behöva börja på dagis förrän de fyllt tre år vill han införa vårdnadsbidrag. Alltså den politik som kristdemokraterna tydligast står för, men som även miljöpartiet förordar.

Kågesons slutsats är att den nuvarande familjepolitiken inte är utformad för barnens bästa, utan av jämställdhets- och arbetsmarknadsskäl. Det leder till stress hos både barn och vuxna. Per Kågeson ser ett mönster med ökad sjukskrivning hos framför allt kvinnor och längre köer till barn- och ungdomspsykiatrin.

Fick föräldrarna bara vara hemma mer så skulle maten vi äter bli bättre, barnen skulle inte bli så tjocka och få diabetes, tryggheten skulle öka. Dessutom skulle arbetslösheten minska om det fanns fler långtidsvikariat för föräldralediga.

Det kan inte hjälpas att det är bilden av hemmafrun från förr som träder fram, försökte jag provocera. Hon som gör långkok och alltid är på plats med en trygg famn. Men som aldrig fick en egen riktig chans på arbetsmarknaden. Och ska nu kvinnorna vara arbetslöshetsregulator igen. Visserligen föreslår Kågeson kvotering, men med så låga vårdnadsbidrag blir det bara lågavlönade kvinnor som är hemma, försökte jag.

Mina invändningar föll dock platt. Jämlikhetsargumenten vägde inte särskilt tungt i Borlänge i måndags.

Och det gör de heller inte när läsarna tycker till på tidningens hemsida. Visserligen försvarar några dagis, men de flesta anser att barnen inte ska behöva börja så tidigt som i dag. Per Kågeson säger att han möter en gräsrotsrevolt när han åker runt i landet. Kan det vara möjligt samtidigt som feminismen håller på att få ett alldeles eget politiskt parti?

I så fall ligger här en bomb apterad som kan detonera i valrörelsen. Om Per Kågesons uppfattning har stort stöd i folkdjupet kan den opinionen rätt hanterad bli räddningen för de två partier som i dagsläget ligger närmast till att åka ur riksdagen, kristdemokraterna och miljöpartiet.

Här kan du ge din syn på barn och dagis.

023-936 15

Mer läsning

Annons