Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helt rätt att se över …assistansersättningen

I början av 2000-talet ökade sjukskrivningarna mycket kraftigt. Den dåvarande S-regeringen hävdade att det enbart berodde på sämre arbetsmiljö.

Annons

Från allianspartiernas sida menade man dock att detta inte var sant, utan att det fanns fler förklaringar, till exempel fusk och förändrade attityder. Många hade börjat se sjukpenningen som en rättighet de kunde använda utan att vara speciellt sjuka. Många läkare sjukskrev också sina patienter alldeles för enkelt och alldeles för länge.

Detta låg till grund för de reformer alliansregeringen genomförde för att minska sjukskrivningarna. De här reformerna kritiserades hårt av många vänsterpolitiker. De menade att det inte alls förekom något fusk eller några felaktiga sjukskrivningar. Alla som var sjukskrivna var sjuka, punkt slut.

Ett annat statligt bidragssystem där kostnaderna skenat är assistansersättningen. När det infördes 1994 trodde den dåvarande borgerliga regeringen att ersättningen skulle kosta omkring 2,5 miljarder kronor per år. I dag är kostnaden omkring 30 miljarder.

Nu vill S-MP-regeringen se över systemet för att minska kostnaderna. Den här översynen har fått hård kritik för att drabba "de svagaste i samhället". Enligt kritikerna förekommer inget fusk och inget överutnyttjande. I stället anklagas regeringen för att skära ner ersättningen och därmed hota människors liv. Vissa kräver att Försäkringskassan nu skall införa ett "nödstopp" för avslagsbeslut.

Att Vänsterpartiet kommer med den här typen av kritik är helt väntat. I Vänsterpartiets värld verkar det aldrig finnas någon bidragstagare som fuskar och det behövs aldrig någon översyn av statliga välfärdssystem, oavsett hur mycket kostnaderna ökar.

Mer oväntat är att kritik nu även kommer från en del allianspartier. Det känns inkonsekvent och populistiskt. Allianspartierna var ju med och stramade upp reglerna för sjukförsäkringen. Varför skulle inte reglerna för assistansersättningen också behöva stramas upp? Till exempel har kostnaderna ökat kraftigt de senaste tio åren, trots att antalet personer som får stöd varit nästan konstant. Vad beror det på?

En statlig utredning, som alliansregeringen tillsatte, kom för några år sedan fram till att fusket med assistansersättningen uppgick till 2-3 miljarder kronor. Det har också förekommit flera uppmärksammade fall där personer dömts för fusk, till exempel den så kallade Rullstolsmannen som spelade rullstolsburen och lurade Försäkringskassan att tro att han behövde personlig assistans dygnet runt. I verkligheten utförde han renoveringsarbeten och reste utomlands, till exempel till Egypten där han fotograferades promenerande bland pyramiderna.

Det är därför bra att S-MP-regeringen ser över reglerna för assistansersättningen. Det är bra att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte är lika naiva och populistiska när det gäller assistansersättningen som man under oppositionstiden var, och till stor del fortfarande är, när det gäller sjukpenningen.

Allianspartierna bör därför stödja den ansvariga ministern, barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regner, i hennes arbete. I stället hemfaller vissa av alliansens företrädare tyvärr till enkel populism.

Mer läsning

Annons