Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hatt tänker fel

/
  • Anna-Karin Hatt har både rätt och fel i sin argumentering. Det är ingen smart tanke att utestänga partierna i oppositionen från samtal om energi och miljö.

Annons

Anna-Karin Hatt, regeringens it- och energiminister, har både rätt och fel. Rätt om att den europeiska skuldkrisen används allt oftare som argument för att slippa ta hänsyn till klimatet och miljön. Fel om att regeringen ska välja en linje som utestänger partier utanför regeringen att delta i en bred uppgörelse om den framtida energipolitiken. Visserligen är det i sak korrekt att alliansens energiöverenskommelse har skapat stabila spelregler. Men ett regeringsskifte kan över en natt ändra förutsättningarna, vilket är ett sämsta scenario för Sverige och den svenska energipolitiken.

Hatt skriver engagerat på Dagens Nyheters debattsida om klimatkrisen: "Trots att FN:s klimatpanel redan för 15 år sedan pekade ut de fossila bränslena som huvudorsak till klimatkrisen så fortsätter vi, mot bättre vetande, att förbränna fossila bränslen som aldrig förr. 2035 väntas tre fjärdedelar av den globala energiförsörjningen komma från fossila bränslen, Intecknar vi utrymmet i samma takt som nu måste all ny energiinfrastruktur och alla nya kraftverk vara helt koldioxidneutrala från 2017 för att klara klimatmålen.", skriver hon.

Klimat- och energifrågan är en ödesfråga och Anna-Karin Hatt rätt i att det finns många negativa indikationer om utvecklingen. Nyligen presenterade International Energy Agency (IEA) en årsrapport med ett dystert innehåll. Bland annat förutspår de att de senaste tio årens snabbt ökande energikonsumtion kommer att fortsätt i samma takt. För att uppnå en verkningsgrad som syftar till förbättringar måste det till ett förbättrat globalt samarbete och ett internationellt ledarskap som förmår att åstadkomma kraftfulla åtgärder som minskar klimatkrisen.

Det nationella agerandet måste därför få en agenda som uppvisar långsiktighet. Varje enskilt land kan inte vara beroende av energi- och klimatlösningar som äventyras med utgången av varje val. Därför framstår Anna-Karin Hatts kritik av Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterns agerande i samband med 2009 års energiuppgörelse något småaktig. En titt i backspegeln är inget argument för att tacka nej till en bred uppgörelse i framtiden.

Desto fler partier som tar ansvar för energi- och miljö, desto bättre för Sverige och vår trovärdighet när vi för fram våra förslag i EU och FN.

Mer läsning

Annons