Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häpnadsväckande agerande i energifrågan

Annons

När vi nu uppmanas att byta glödlampor och att använda cykel i stället för bil borde vi kunna begära att regering och riksdag föregår med gott exempel när det gäller att minska på koldioxidutsläppen.

I stället har vi sett hur stängningen av Barsebäcks kärnkraftverk har resulterat i att utsläppen av koldioxid har ökat med sju miljoner ton per år eftersom ersättningen har blivit el från koleldade kraftverk i våra södra grannländer.

InläggetDessa sju miljoner ton motsvarar utsläppen från cirka tre miljoner av landets 4,2 miljoner personbilar. Tala om att sila mygg och svälja kameler. Ansvaret för detta sabotage mot vår miljö och mot klimatet vilar på den förra regeringen med benäget stöd från grönvänstern.

Ett annat exempel, minst lika häpnadsväckande, är statliga Vattenfalls koleldade kraftverk i Tyskland och Polen. Dessa kraftverk släpper ut cirka 65 miljoner ton koldioxid per år. Detta motsvarar gott och väl utsläppen från alla utsläppskällor i Sverige.

Ansvariga i regering och Vattenfall har knappast sagt någonting om detta. Finansministern kan håva in miljarder kronor till statskassan från Vattenfalls vinster på sina kolkraftverk. Då är det bäst att hålla tyst.

Häromdagen kunde vi läsa om ett fartyg som lossade pellets i Helsingborgs hamn. Det visade sig att pelleten kom från Kanada och var avsett för Öresundsverket, som importerar 110000 ton pellets per år. Skogslandet Sverige måste tydligen importera stora mängder biobränslen.

Andra exempel: Stora dieseldrivna lastbilsekipage hämtar hundratusentals ton avfall och sopor i våra grannländer som transporteras tiotals mil för att vräkas ut i våra värmeverk.

Dieseldrivna fartyg hämtar hundratusentals ton torv i Baltikum som också vräks ut i värmeverken. Torven är ett fossilt bränsle som vid förbränning ger 20 procent högre utsläpp av koldioxid än kol.

I den nya regeringen har centerpartiet fått hand om både energi- och miljöpolitiken. Kan vi nu hoppas på att få en förnuftigare politik än tidigare? Med centerpartiets historiska bakgrund kan det finnas vissa tvivel. Enligt regeringsförklaringen får inga nya kärnkraftsreaktorer byggas under denna mandatperiod. Men det finns inga hinder för en planering för att senare bygga en eller två reaktorer. Här kan vi lära av Finlands goda föredöme.

Vi bör även snarast besluta om en ökad införsel av naturgas till Sverige. Denna energikälla har många fördelar framför olja och kol.

KJELL LINGEBLAD GRÄNGESBERG, TILLHÖR MODERATA SAMLINGSPARTIET OCH ÄR FLITIG DEBATTÖR I ENERGIFRÅGAN.

Mer läsning

Annons