Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handling krävs i Darfur

Annons

den 14 december 2006

Inledningsvis gällde diskussionen huruvida det som skedde i Darfur kunde kategoriseras som ett folkmord i juridisk mening. Detta begränsade angreppssätt väckte från början frustration från många håll, men frågan var ändå viktig att bena ut. Just folkmord är den grund som tillåter att FN går in militärt, eller godkänner att någon annan gör det.

Men medan världens ledare lade pannan i djupa veck över detta djupnade krisen. Kritiken mot FN:s handlingsförlamning har stundtals varit hård. De 7000 soldater som den afrikanska unionen har skickat för att stabilisera läget är dåligt rustade och har inte åstadkommit mycket för säkerheten.

Förhandlingarna med Sudans regering om att få skicka dit en internationell trupp har innehållit ytterst få ljusglimtar. FN har velat skicka en styrka på 17000 man samt ett par hundra poliser, men fått nej från regeringen i Sudan. Där härjar fortfarande den hänsynslösa Janjawidmilisen med de styrandes goda minne.

Hjälparbetare har på sistone vittnat om att byar i Darfur utsätts för luftangrepp. Något som givetvis försvårar och gör arbetet med katastrofhjälp ännu farligare än tidigare.

Därför börjar USA ta initiativ. Hårda krav på att införa en flygfri zon över provinsen, som kan backas upp med blockader och möjligen egna flygplan vid behov. Storbritanniens premiärminister Tony Blair uttalade sitt stöd för tanken under förra veckans statsbesök i USA. Även Frankrike kan tänka sig en flygfri zon, men kräver att eventuella militära styrkor ska vara internationella och inte bara amerikanska.

Kofi Annan förklarade i tisdags att det är dags att FN:s råd för mänskliga rättigheter skickar oberoende inspektörer till Darfur-provinsen, för att "förebygga ytterligare överträdelser". Man häpnar över att det inte gjordes omedelbart, medan världens ledare satt och diskuterade utan att ha en klar bild av situationen. Man häpnar även över att det är den bästa idén FN lyckats åstadkomma under de tre år av våldtäkter, fördrivning och mord som plågat Darfurs invånare.

Nu krävs handling. Människorna i Darfur kan inte vänta längre. Men USA gör klokt i att söka brett internationellt stöd för eventuella militära aktioner. Att skicka in amerikanska trupper i ytterligare ett muslimskt land i det här läget kan ge otäcka ekon långt utanför Sudans gränser.

Mer läsning

Annons