Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hållmarker och sjukvården

Annons

Det vore intressant att få veta vad Morabon, läkaren och landstingsdirektören Ulf Hållmarker har för uppfattning om hur landstinget styrs efter valresultatet i höstas. När Hållmarker tog uppdraget som högste chefstjänsteman för sjukvården i Dalarna var den politiska styrningen tydligare än nu. De tre vänsterpartierna med socialdemokraterna som den tunga motorn i gänget kunde forma sjukvårdspolitiken efter i princip eget önskemål.

Den tydliga politiska ledningen var också något som passade Ulf Hållmarker. För att han skulle få ett tydligt mandat och ett stort ansvar krävdes en politisk ledning som kunde ge stöd och inspiration inför de åtgärder som moraläkaren ville genomföra som nytillträdd landstingsdirektör.

Valet i höstas innebar att Dalarna sjukvårdsparti fick tre platser i landstingsfullmäktige. Samtidigt backade alla partier i den tidigare majoriteten - socialdemokraterna mest - och plötsligt infann sig ett läge där sjukvårdspartiet fick avgöra vilket politiskt block som skulle komma att styra landstinget i Dalarna.

Då krackelerade sjukvårdspartiet och splittrades på ett sätt som innebar att Ken Swedenborg i Ludvika förvandlades till en politisk vilde. Socialdemokraterna var snabbt framme med håven och fångade in Swedenborg till det socialistiska lägret. vid näsan.

Under den politiska landstingsresan fram till i dag har den socialdemokratiska ledningen försökt negligera Ken Swedenborgs roll som politisk maktfaktor. Men nu har vi fått bevis för att han i hög grad vill utöva makt och även tillåts ta för sig från sin position som ensamlirare i sjukvårdspolitiken.

När landstingsstyrelsen senast beslutade att återinsätta ett antal tjänster vid sjukhuset i Ludvika som så sent som för ett år sedan drogs in för att ge resurser till andra vårdinsatser, skedde detta som ett utslag av Ken Swedenborgs maktdiktat. Oavsett vad Ulf Hållmarker och den politiska ledningen planerat för framtiden, vreds plötsligt klockan tillbaka på ett sätt som Hållmarker knappast kunnat förutse.

Plötsligt har således landstingets ledning och planeringen av Dalarnas sjukvård hamnat i Ken Swedenborgs händer. Vad denna maktförskjutning får för betydelse för övriga sjukhus och vårdcentraler i länet är det säkert ingen som vet i dag. Vi har ju ingen kunskap om vilka krav som Swedenborg härnäst ställer för Ludvikas räkning.

För Ulf Hållmarker, som med all säkerhet ser Falun och Mora som de strategiskt viktiga sjukhusen i Dalarna, innebär varje nytt inspel från Swedenborg en potentiell risk för att planerade investeringar och satsningar går förlorade, eftersom den socialistiska majoriteten i landstinget inte har kraft att bortse från Ken Swedenborg i rädslan över att han ska börja samarbeta med det borgerliga blocket i stället.

Jag har sagt det tidigare och det tål att upprepas: Om landstingspolitiken ska kunna upprätthållas på den nivå som vi väljare och skattebetalare har anledning att förvänta oss, borde socialdemokraterna avbryta samarbetet med Ken Swedenborg och i stället inbjuda till ett samregerande med några av de borgerliga partierna.

Jag är övertygad om att ett samarbete över blockgränserna är bättre än den egendomliga maktkonstellation som nu ger en enskild ledamot i landstingsfullmäktige en sådan enastående makt att han dikterar sjukvårdspolitikens utveckling i Dalarna.

Mer läsning

Annons