Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll riksdagen öppen!

Annons

Det har räckt med presskort för att komma in och väl inne har även den som exempelvis kommit resande från landsorten haft samma möjlighet att röra sig i huset som de politiska reportrarna med arbetsplatser i riksdagen.

Under alla år har också säkerhetsavdelningen och riksdagsledningen försökt ändra på detta och införa ett särskilt ackrediteringssystem som ska godkänna de journalister som arbetar i riksdagen.

Riksdagsjournalisternas förening har lika konsekvent bekämpat förslaget. Det ska inte vara skillnad på journalister, alla ska ha samma möjligheter att komma och gå obehindrat för att bevaka våra folkvalda.

Har man väl infört ett ackrediteringssystem kan det också i förlängningen missbrukas för att stänga ute obekväma journalister. Och bara misstanken att den politiska makten skulle kunna få för sig att välja ut vilka reportrar som ska släppas in borde vara tillräckligt för att avstå.

Ändå ser det nu ut som om riksdagsledningen kommer att driva igenom sin vilja. I ett förslag till ny säkerhetsskyddslag som riksdagsstyrelsen ska ta ställning till på onsdag stryks den lagliga rätten för journalister att vistas i riksdagens lokaler.

Den rätten ska i stället regleras i en särskild föreskrift, vilket är en klar försvagning. I detaljföreskrifterna som ska utarbetas i höst är det dessutom meningen att ett ackrediteringssystem ska införas för journalister. De som arbetar regelbundet i huset ska få ett specialtillstånd, medan de som kommer på tillfälliga besök måste ansöka om ackreditering för att komma in.

Riksdagen vill alltså göra skillnad på medier. Stockholmspressen, nyhetsbyråer, de nationella radio- och tv-kanalerna kommer att få samma tillträde till riksdagshuset som i dag, medan landsortsmediernas möjligheter att arbeta begränsas och krånglas till.

Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt för alla som värnar en öppen och fri demokrati. Säkerheten går att värna med andra metoder. Därför får vi verkligen hoppas att riksdagsstyrelsen tar sitt förnuft till fånga och inte lägger fram sitt förslag för riksdagen.

Om den ändå gör det borde alla riksdagsmän som inte är från Stockholm rösta ner förslaget!

ANDERS.JONSSON@DALTID.SE 023-936 15

Mer läsning

Annons