Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Guldläge för centern"

/
  • Spännande. Lena Reyier-Ingman, nyvald ordförande i Dalacentern, tycker att centern i Dalarna befinner sig i ett guldläge när det gäller möjligheten att påverka utvecklingen.

Annons

Kommer det att märkas att en kvinna leder centern?

-Inte i någon större utsträckning. Vi som sitter i styrelsen eller jobbar politiskt i kommunerna, har olika kunskaper och erfarenheter som vi drar nytta av. Det finns en samsyn mellan män och kvinnor. Snarare innebär mitt ordförandeskap och andras engagemang att vi föryngrat centerröelsens toppskikt.

Varför blev du centerpartist?

-Jag är uppväxt i ett hem som präglades av centerns politiska mål och jag blev själv med i ungdomsförbundet, CUF, när jag var 13 år. Men mitt riktiga engagemang infann sig tydligt under 1970-talets kärnkraftsdebatt. Sedan följde en period då jag låg lite lågt, men Maud Olofssons tydliga ledarskap innebar ett ideologiskt uppvaknande.

Nu är du politiker på heltid?

-Ja, i praktiken. Jag är oppositionsråd i Borlänge på 80 procent och har också flera andra uppdrag som kräver min tid. Det är också mycket ideellt arbete som måste få utrymme, bland annat i bystyrelsen. Men jag älskar att möta människor, lyssna och diskutera och får så oerhört mycket tillbaka i form av kontakter, idéer och genomtänkta uppslag.

Vilka är de viktigaste övergripande frågorna?

-Att få folk utanför länet att inse hur attraktivt Dalarna är! Vi måste få människor att flytta hit, samtidigt som vi måste kämpa för en bättre infrastruktur, boendemiljöer som lockar och att skapa nya jobb som lockar.

-Ansvarskomitténs utredning om regionaliseringen är viktig att få ordentligt genomlyst, inte minst ur ett demokratipespektiv. Det vore väldigt positivt om vi i länet kunde enas om en gemensam linje för den fortsatta strategin

Är det tuffare att jobba politiskt när centern finns i regeringen?

-Tja, kanske, men också mycket roligare! Visserligen gillar jag inte alla regeringens förslag, men centern har ju fått ett så stort genomslag i rikspolitiken tack vare Maud Olofssons uppdrag som näringsminister. Hennes engagemang för småföretagarna är en av de frågor vi gick till val på. Nu händer det saker hela tiden. Det är stimulerande!

-Egentligen är det ett guldläge för centern! Vi kan påverka både i regeringen, i Region Dalarna genom Anders Ahlgrens ordförandeskap och i flera av Dalarnas kommuner. Det kommer att få genomslag i politiken.

Vilka frågor brinner du själv för?

-Jobben, inte minst när det gäller småföretagarnas situation där alldeles för många regler innebär hinder, vården av barn och äldre och att vi visar mod och prövar alternativa utförare av den offentliga vården.

I Borlänge jobbar du i opposition - lyssnar de styrande?

-Jag har suttit i kommunstyrelsen sedan 1996, men nu som oppositionsråd blir insynen en helt annan. Det är också mycket mer att sätta sig in i och ta ansvar för. Jag tycker vi har en bra dialog med vänsterblocket och att vi från borgerligt håll också kan påverka besluten. Men många beslut formas i majoritetens grupper utanför kommunstyrelsen.

Vilka är de viktigaste Borlängefrågorna?

- Borlänge är en dynamisk stad med många stora företag, men vi måste också förbättra kommunens värdskap när det gäller de små- och medelstora företagen. Att skapa nya bostadsområden i goda livsmiljöer som ger kommunen ett bättre rykte som bostadsort är också angeläget.

- Omsorgsfrågorna är ständigt aktuella och vi måste också bli bättre när det gäller integrationsfrågan. Våra flyktingar och invandrare är välkomna, de behövs, men vi måste bli bättre på att organisera språkutbildning och sysselsättning.

Vilket är ditt personliga mål i politiken?

- Jag är inte främmande för större uppgifter. Skulle jag få förtroendet att bli kommunalråd eller riksdagsledamot, skulle jag inte tacka nej!

Fakta/Lena Reyier-Ingman

Ålder: 44 år

Yrke: Politiker (oppositionsråd i Borlänge)

Familj: Maken Lars och två söner, David och Emil.

Bor: Koppslahyttan, inte långt från Romme Alpin

Intressen: Motion, hälso- och friskvård, musik och litteratur

Mer läsning

Annons