Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guld som inte glimmar

/

Annons

Bara under årets tre första månader har hon lyckats samla ihop närmre 26 miljoner dollar. Till och med amerikanska mått mätt är summan ögonbrynshöjande: tre gånger så stor som någon annan politiker hittills lyckats samla i ett så tidigt skede i kampanjen.

Mot sig har Clinton flertalet starka kandidater. Där finns John Edwards, Demokraternas presidentkandidat i valet 2004. Och där finns den person som ser ut att bli motståndare nummer ett: Illinoissenatorn Barak Obama.

Respektive kampanjer går nu ut på en sak och en sak allena: att nå ut till väljarna. Och för det behövs pengar. Pengar, pengar, pengar.

Av den anledningen kan Obama knappast vinna partiets nominering genom ett konventionellt kampanjupplägg. Hillary Clinton är för upphöjd och etablissemang: alltför rik - både inflytelsemässigt och finansiellt - för att besegras i traditionell tvekamp.

Det vet teknikerna i kampanjmaskineriet Barak Obama. David Axelrod, nära rådgivare till Obama, talade i en intervju i helgens New York Times om just detta. Bra valresultat, menar han, kan inte längre nås genom att kränga politiskt tankegods. Det handlar om personlighet. Obama står för ett nytt sorts ledarskap.

Strålkastarljuset måste ligga på budbäraren. Politiska tankar i all ära: saknar förmedlaren trovärdighet är varje försök till att vinna väljarnas gunst dömt att misslyckas. Alltså blir det biografiska inslaget är långt mer betydelsefullt än det ideologiska i Obamakampanjen. Den här mannen går att lita på, lyder budskapet.

Häri finns Obamas potential. Han var redan i inledningsskedet starkt kritisk till den amerikanska invasionen av Irak. Clinton var däremot i både retorik och politik länge synnerligen hökaktig. Och nu när det amerikanska folket är redigt krigströtta framstår Barak Obama som den mest omdömesgilla av de båda kandidaterna.

Ett annat uttryck för denna biografiska fokus är framställan av hans afroamerikanska ursprung: i stället för att avfärda eller ignorera färgen på hans hud betonas i stället det historiska i hans kandidatur.

Kanske nås en kritisk massa av Ombamasupportrar och snöbollen kommer i rullning. Kanske kan senatorn från Illinois väcka ett engagemang som sträcker sig bortom de traditionella liberala väljargrupperna. Kanske kan Demokraterna åter börja nå väljarframgångar.

Detta återstår att se.

Nå, som fotnot bör tilläggas att även Barak Obama har kopiösa mängder pengar till sitt förfogande: 100 miljoner sägs det. Men han har ändock inte Hillary Clintons kvartsmiljard. Han är inte "söta du" med hela den liberalt orienterade ekonomiska eliten.

Och, vem vet, det kanske kan vara guld värt i ett etablissemangstrött USA anno 2007.

Mer läsning

Annons