Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grisfabrikörerna får stå för notan

/

Annons

Grisfabriken ska rymma ofattbara 3 000 suggor och 70 000 smågrisar. Förbundet Sveriges Småbrukare har länge varnat för djurfabriker då det är i dessa jätteanläggningar som smittsamma sjukdomar bland grisar, kor och fjäderfä uppstår.

Ansamlingen av så många djur innebär förutom ökad användning av antibiotika, stora smittorisker och utslaktning av tiotusentals djur när virussjukdomar kommer in i besättningarna.

Den ohämmade stordriften medför också väldiga problem med koncentration av gödsel, övergödning både till lands och i havet. Tillsammans med de långa transporterna av djur, foder och gödsel går de stick i stäv med ett sunt och balanserat, miljövänligt jordbruk.

Kan inte kommuner och länsstyrelser med nuvarande lagstiftning stoppa denna utveckling mot större och större djurfabriker bör riksdagen lagstiftningsvägen sätta stopp för sådana här ytterst miljö- och hälsovådliga anläggningar. Ett kanske lika effektivt sätt att få stopp på dessa stolleprov, som Astrid Lindgren skulle ha uttryckt det, är att staten inte, som nu, går in och ersätter djurfabrikanterna vid virusangrepp och utslaktning.

Staten som annars är ytterst njugg med ersättning till jordbrukare som drabbats av stora skördeförluster på grund av vädret omhuldar djurfabrikerna. Vid virusangrepp och utslaktning ersätter nämligen staten (vi skattebetalare) med 100 procent och med 50 procent för inkomstbortfall. Har fabrikanten dessutom försäkring i Agria täcker försäkringsbolaget resten av inkomstbortfallet. Inga andra företagare är så skyddade som de skrupelfria djurfabrikörerna.

RUNE LANESTRAND

är redaktör för tidningen Småbrukaren.

Mer läsning

Annons