Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granska sektskolorna!

Annons

Alltsedan skolpliktens och folkskolans tillkomst 1842 är skolans uppgift varit att förbereda eleverna för livet i det svenska samhället. En friskola kan icke under några omständigheter tillåtas ta bort delar av en gällande läroplan eller erbjuda allsköns hemsnickrade "alternativ" till den etablerade vetenskapens ståndpunkt i olika ämnen. Sak samma med det demokratiska samhällets grundvärderingar om jämlikhet och människovärde.

Här måste skolmyndigheterna förr eller senare sätta ned foten. Gör tankeexperimentet att någon anarkistisk sekt skulle driva en friskola som predikar totalt krig mot samhället. Eller att någon ultragrupp på yttersta högerkanten predikar tredje rikets rasläror och uppmanar eleverna att kämpa för den vita rasens överhöghet. Att kristna sekten Plymouthbrödernas friskola hyllar mannens överhöghet över kvinnan är likaledes fullständigt oacceptabelt.

En TV-intervjuad lärare vid en muslimsk friskola, som ville förbli anonym, påstod att det var fullständigt otänkbart att undervisa barnen i sexualkunskap. Man fick inte ens berätta "hur kattungar kommer till". Samma rigida inställning fanns inom pingströrelsen på Lewi Pethrus tid, men har efterhand mildrats. I en TV-duell på 1960-talet mot upplysningspionjären Elise Ottesen Jensen ansåg den gamle pingstpatriarken att "djuren klarar sig utmärkt utan sexualupplysning", varför människorna borde göra detsamma.

Skolans uppgift är i hög grad att ge eleverna sådana, angelägna kunskaper, som de inte får i hemmet. Att inte känna till olika skyddsmetoder mot könssjukdomar är bokstavligen livsfarligt i en värld, där såväl syfilis som hiv ökar. Att sakna kunskaper i preventivteknik är ett allvarligt handikapp för ungdomar i dagens samhälle. Man skyddar inte sina barn genom att förtiga fakta och skyla verkligheten för dem.

Homosexualitet har funnits i alla tider och är sannolikhet medfödd. Vad för slags självbild och självförtroende får de friskoleelever med homosexuell läggning, som i sin friskola får höra att de är dömda till evig förtappelse, därest de inte förmår leva i strängt, livslångt celibat? Bigotta kretsars gängse metod att "bota" homosexuella ungdomar av båda könen är eljest att förtiga deras läggning och gifta bort dem heterosexuellt. Arma par!

Fundamentalistiska friskolors sätt att hantera religionsämnet måste också kontrolleras. Studieplanen föreskriver undervisning om olika världsreligioner. Inte indoktrinering i "den sanna" läran och förkastelsedomar över övriga.

Skolans speciella inriktning på sekteristisk kristendom eller islam utanför läroplanen - t ex vid morgonsamling - är heller inte självklar i religionsfrihetens namn. Skolinspektionen får icke under några omständigheter tolerera morgonbönspredikanter, som hyllar terrorism och/eller predikar heligt krig mot någon konkurrerande muslimsk riktning, mot Israel, mot USA eller mot otrogna i största sannolikhet.

Att något påbjuds i bibeln eller koranen innebär inte att det självklart kan tolereras som etiskt rättesnöre för en friskolas elever. Båda böckerna hyser åtskilliga hårresande rå- och ruggigheter mellan pärmarna.

Skolinspektionen måste skärpa kontrollen.

Mer läsning

Annons