Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannarna satsar på privatvård

Annons

Förra helgen gick färden till Säfsen alpin, som förstås inte kunde erbjuda något skidåkningsunderlag, men som serverade ett utsökt julbord. På väg in i den trivsamma receptionsbyggnaden noterade jag anslagstavlans trista budskap: "Vårdcentralen stängd på grund av läkarbrist"!

Landstinget har svårt att få läkare till jobben i Dalarna. Inte bara i Fredriksberg. Läkarvård förväntas fungera i många glesbygdsområden, långt borta från sjukhusets kollegor och tillgång på extraresurser. Det pågår en ständig jakt efter intresserade distriktsläkare. Det är inte för inte som landstingets kostnader för så kallade stafettläkare fortsätter att stiga.

Inget tyder på att landstingsledningen är särskilt framgångsrik i sina rekryteringsmetoder. Det är inte heller någon lätt uppgift att finna den trollformel som skulle göra tjänsterna i vårt län mer attraktiva än läkaruppgifterna i grannlänen.

Det var också anledningen till att jag kom att fundera över varför inte landstinget i Dalarna tar hjälp av privata bolag för att driva vårdcentraler i Dalarna. Därmed skulle det också bli en verklig test på om privata bolag är bättre än landstinget i uppdraget att rekrytera personal.

För visst är det märkligt att hälften av Västmanlands vårdcentraler (de kallas familjeläkarmottagningar i grannlänet) drivs i privat regi, medan vi i Dalarna saknat det politiska modet att försöka något nytt. Vårdcentralen i Älvdalen är den enda landstingsverksamhet som lagts ut på entreprenad.

Precis som i vårt län har socialdemokrater och vänsterpartister styrt också landstinget i Västmanland allt sedan 1919. Visserligen är det en borgerlig majoritet (tack vare sjukvårdspartiet!) efter valet i höstas, men det är den tidigare vänstermajoriteten som sett till att det finns 16 vårdcentraler och en röntgenavdelning som drivs av privata företag!

Precis som i Älvdalen är det landstinget som finansierar vården i enlighet med det upphandlingsavtal som träffats med det privata företaget. Patienterna får således betala för en vård enligt landstingets prislista.

När jag lyssnar till våra sjukvårdspolitiker från vänsterhåll går det inte att ta miste på att de principiellt är motståndare till privata utförare av offentligfinansierad vård. De tar varje tillfälle att påpeka att vårdcentralen i Älvdalen knappst fungerar bättre än de som drivs av landstinget i egen regi. Lyssnar jag till de anställda i Älvdalen, som kan jämföra, låter det annorlunda.

Därför undrar jag om våra ansvariga sjukvårdspolitiker gjort någon utvärdering av erfarenheterna från Västmanland? Det måste ju finnas goda skäl till varför de värnar om att ha alternativa driftsformer. Det kan ju inte vara någon sinkadus att 50 procent av vårdcentralerna i Västmanland drivs i privat regi?

Kan det rent av också vara så att de privata vårdföretagen är bättre än landstinget på att rekrytera personal till den offentliga sjukvården?

Jag tipsar gärna om telefonnumret till landstinget i Västmanland, om landstingsrådet Alf Johansson (s) vill ringa...

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons