Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge prästen i Aspeboda arbetsro

Annons

Domkapitlet i Västerås med biskop Thomas Söderberg i spetsen, har svårt att fatta ett avgörande beslut om framtiden för Ulla Karlsson, präst i Aspeboda. Ulla Karlsson anmäldes i våras av en privatperson sedan hon skrivit en debattartikel i Kyrkans Tidning där hon ifrågasatte kyrkans budskap om bland annat synd, skam, blod och slaktade lamm.

Efter alla de turer som sedan förekommit, kom i går beskedet att Karlsson får fortsätta som präst i Svenska kyrkan. Men beslutet är villkorat. Ulla Karlsson ska under en treårig prövotid bearbeta frågor rörande sin roll och sitt ansvar som präst. Prövotiden ska användas på ett sätt som Ulla Karlsson och biskopen finner lämpligt.

Domkapitlet anser fortfarande att Aspebodaprästen brutit mot löften som hon gav i samband med sin prästvigning, men inte på ett sätt som gör henne obehörig att utöva kyrkans vigningsrätt. Det senare konstaterandet borde rimligen ha väglett domkapitlet till ett försonande beslut, där biskopen och Ulla Karlsson fortsatt samtala om teologisk tolkning, men utan att samtalen varit kopplade till en prövotid för Ulla Karlssons behörighet som präst. Ett villkorslöst beslut hade månat om prästens arbetsro och församlingens tilltro till kyrkan.

Mer läsning

Annons