Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdagen firas i dalakommuner

Annons

I dag startar de så kallade nostalgi-dagarna i Borlänge. I dagarna fem vill arrangörerna få oss att blicka bakåt - i första hand mot 1950-70- talen som i programannonsen omges med ett romantiskt skimmer. Man kan till och med få uppfattningen att det finns en och annan människa som önskar denna tid tillbaka.

Ändå var det under dessa år som Berlinmuren byggdes och hotet om globalt atomkrig hängde som ett svart moln över världen. Könsrollerna var fastlåsta av industrisamhällets realiteter. Arbetslösheten var visserligen låg men det berodde till stor del på att gubbarna bestämde nästan enväldigt i samhällslivet och att fruarna var hemma. Barnen kunde dessutom före 1979 fortfarande få sig ett lagligt kok stryk. Astrid Lindgren betalade 102 procent av sin inkomst i marginalskatt.

Även i Säter firas så kallade nostalgidagar under sommaren. Och i Falun har gruvepoken hyllats som en svunnen storhetstid under rubriken "Falun Då" trots att gruvarbetarna dog som flugor och gruvsamhällets miljöföroreningar fortfarande plågar staden.

Alla generationer har givetvis rätt till den stora glädje det innebär att hänge sig åt nostalgi. Men det var sannerligen inte bättre förr.

JL

Mer läsning

Annons