Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla mönster på ny karta

/

Annons

En politisk karta, den första i sitt slag, har tagits fram av statistikforskaren Richard Öhrvall vid Linnéuniversitetet i Växjö. På kartan kan man se hur partierna fördelade sig på varje vallokal i hela landet efter valet 2010, och på så sätt få fram en mycket detaljerad bild av hur svenskarna röstar i olika områden.

Inga sensationella nyheter syns dock. Socialdemokraterna regerar i norr och Moderaterna är starka bland dem som bor i storstäderna. Centerpartiet är störst på landsbygden och Sverigedemokratern är starkast i Skåne. Men några överraskningar dyker upp på kartan. Bland annat visar sig Folkpartiet vara ett utpräglat storstadsparti. Det är även som bekant Miljöpartiet, men i ännu större utsträckning än vad forskare tidigare har trott. Värt att notera är också att Moderaterna, kanske något otippat, fick 47 procent av rösterna i valdistriktet Transtrand i Malung-Sälens kommun.

Ska man tolka kartan rätt, fortsätter svenskarna att rösta enligt traditionella mönster. Men statistik säger givetvis inte allt. Moderaterna har till exempel tagit sig ur gamla hjulspår och lockar helt nya väljare än för tio år sedan. Fyra av fem röster på M kom från invånare i områden utanför storstäderna.

Antagligen kommer även Socialdemokraternas röststatistik att förändras, allt eftersom partiet fortsätter att tappa i förtroende bland väljarna. Ställningen som Sveriges största parti, och det självklara valet för anställda inom offentliga sektorn och industrin, är kraftigt hotad.

Mer läsning

Annons