Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Jag tror inte att landstingsledningen vill öppna BB i Mora

Annons
Gabriel Ehrling är politisk redaktör (vik.) på Dalarnas Tidningar.

UPPDATERAD

Socialdemokraterna i Dalarna inledde i dag landstingsvalrörelsen 2018 med utspelet om utredningen av en eventuell öppning av förlossning och BB i Mora.

Bakgrunden är enkel: De sista barnen som förlöstes i Mora – ja, jag säger medvetet sista och inte senaste – går i dag i grundskolan. Ändå är stängningen av verksamheten bara "tillfälligt". Skälet till detta är att Socialdemokraterna varit rädda för de protester som skulle ha följt av att en gång för alla förklara verksamheten nedlagd. Inte minst är frågan en het potatis i det egna partiet.

Det är så klart tänkbart att det förbättrade ekonomiska läget i landstinget gör att man nu verkligen vill öppna verksamheten igen. Mer sannolikt är dock att man vill ta död på frågan i god tid innan valrörelsen går in i sitt slutskede.

Alltsedan stängningen har Moraborna kämpat enträget för att få till en öppning av BB, så även lokala socialdemokrater. Alla vet hur laddad verksamheten är och den borgerliga oppositionen har flera gånger tidigare krävt att frågan utreds. För bara några veckor sedan gick M i Mora ut med ett förnyat sådant krav.

Den officiella förklaringen till varför verksamheten en gång stängde, och alltjämt håller stängt, är att det inte bedöms gå att rekrytera rätt personal till Mora. Det läget har om något förvärrats sedan stängningen 2009, vilket också lär vara en av utredningens bärande slutsatser när den presenteras i vår. En annan blir nog att det knappast är realistiskt att hålla med neonatal vård i Mora, vilket inte heller fanns innan verksamheten stängde.

Mer än någon annan sjukvårdsinrättning är BB en symbol för framtidsutsikterna i en bygd. Massprotesterna mot nedläggningen av BB i Sollefteå i Västernorrland – och den fortfarande pågående "ockupationen" av lokalerna – illustrerar denna sprängkraft.

Det är inte lätt att vara landstingspolitiker. För även om det inte alls är önskvärt blir hälso- och sjukvården alltid också regionalpolitik. Inför känsliga beslut försöker man därför gärna mildra effekten genom att få en annan part – i det här fallet en extern utredare – att ge stöd till den politiska hållningen. Och den känner vi ju till: man har inte velat öppna BB i Mora. Rätt utförd gör en sådan utredning också det svårt för oppositionspartierna att lova en satsning i Mora efter ett eventuellt maktskifte.

Klart är att man aldrig vill vara ensam om att i väljarnas ögon stå på "fel" sida i ett nedläggningsbeslut. Och ska något öppnas vill man så klart vara först. Givet detta så positionerar sig S nu skickligt. Men som utomstående bör man komma ihåg att inte ens när regeringen tidigare i år skickade 11 miljoner kronor till Dalarna, särskilt öronmärkta för förlossningsvård, kändes de rödgröna vid möjligheten att öppna igen i Mora.

Jag tror mig därför veta hur det slutar. Men den som lever får se.

Skulle utredningen i vår landa i att BB i Mora inte ska öppnad kan landstingsledningen förhoppningsvis – om man nu ändå bränt skattemedel på att utreda något som varit den politiska hållningen i ett årtionde – åtminstone uppbåda politiskt mod nog att säga som det är: Att stängningen av BB i Mora i sådant fall är permanent.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: BB i Mora ännu ett exempel på att S fortsätter med dimridåer i landstingspolitiken

Mer läsning

Annons