Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från den andra sidan

Annons

När politikerna höjer skatten eller inför avgifter, brukar problemet vara just själva höjningen. Folk blir förbannade. Höjningen sker med automatik och märks genom att plånboken har blivit tunnare.

Men det finns en avgift där själva summan inte är problemet; åtminstone inte för oss som bor utanför Stockholm. Problemet är hur själva betalningen ska gå till. Det gäller givetvis trängselavgiften vid Stockholms tullar. Det är häpnadsväckande hur illa detta så kallade försök hanteras. Hjärnorna bakom det hela måste vara svurna motståndare till trängselskatten.

När jag hade skrivit ovanstående stycke funderade jag ett tag. Var detta ännu ett utslag av jakten på fel och syndabockar som de flesta i vårt land ägnar sig åt? Ser vi inte längre att det finns goda och bra inslag i vårt samhälle?

På sidan här bredvid, debattsidan, berättar Erik Westholm om Ada Cavazzani. Hon förundras över kraftvärmeverket i Falun. Rent och funktionellt. Och snön är vit. Hon ser vad vi inte ser.

Vi som jobbar inom media har ju till uppgift att kritiskt granska samhället. Vanligtvis innebär det att negativa inslag dras fram i ljuset; allt för att problemet ska, i akt och mening, åtgärdas av dem som har makten att göra så. Hur skulle vårt samhälle se ut i dag om vi inte haft en fri press som utan makthavares inblandning, nagelfar företeelser och beslut?

Hur skulle det uppfattas om arbetslösheten beskrivs på följande vis: "Enligt statistik från Arbetsmarknadsverket, hade 94,6 procent av alla medborgare mellan 15 och 65 år arbete i december 2005".

Eller när antalet trafikdödade redovisas:

"Av landets 9011392 invånare den 1 januari 2005, var det blott 440 som omkom i trafiken under förra året."

Hur saker vinklas och vilka ord som används, är givetvis ett sätt att manipulera och försöka få med mottagaren av budskapet på vagnen. Inte minst under detta år kommer vi att få höra värdeladdade ord. Från den borgerliga kanten kommer regeringen att beskrivas som "kommuniststyrd" och Göran Persson kommer att varna väljarkåren för "högerspöket".

I marknadsföringssammanhang brukar det heta att "så fort du nämnt konkurrentens namn har du sålt åt honom". Det ska bli intressant att se vilken sida som först kommer på att det är bättre att tala för sin egen politik än att varna för motståndarens.

DICK CHENEY, USA:S VICEPRESIDENT, OM BANDINSPELNINGEN MED HOT FRÅN VAD SOM TROS VARA AL-QAIDALEDAREN USAMA BIN LADIN. KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL SYNPUNKTER? E-POSTA TILL KARIN.ROSENCRANTZ@DALTID.SE

Mer läsning

Annons