Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidstro finns - finansiering behövs

Annons

den 27 juni 2006

Ur ett dalaperspektiv är det intressant att Dalarna toppar listan över län med ett omfattande finansieringsbehov. Utlåningen från Almi företagspartner i Dalarna ligger på en rekordnivå.

Hittills i år har 50 miljoner lånats ut och indikerar om en total utlåning på 100 miljoner på årsbasis. Siffrorna innebär att Dalarna ligger i nivå med utlåningen i heta företagsregioner som Stockholm, Göteborg och Malmö.

Almis uppdrag är att skapa tillväxt och förnyelse i näringslivet genom finansiering i kombination med affärsutveckling och rådgivning. En så omfattande utlåning som den under första halvåret från ett samhällsrelaterat företag vore normalt en allvarlig varningssignal. Men när den omfattande finansieringen av företagsstödet sker i gott samarbete med bankerna, som inte tar några onödiga risker, ska Almis omfattande insats mer ses som ett resultat av framtidstro än ett uppenbart och akut behov av riskkapital.

Men Hans Astorin, vd för Almi företagspartner i Dalarna, ser långsiktiga problem i länets näringsliv. Han pekar framför allt på två områden: Dels att en hög andel nyetablerade företag har en på tok för kort överlevnadstid (tre år), dels att återväxten bland företagare är svag. Det dåliga företagarintresset innebär en risk för att många företag läggs ned i ett län som har behov av ökad sysselsättning.

Både Svenskt näringsliv och Företagarna har tidigare påpekat den hotande utvecklingen. Den är särskilt allvarlig i vårt län som ligger bland de regioner i landet där generationsväxlingen tidigt kommer att ge utslag. Medelåldern bland länets företagare är hög och det är inte längre någon självklarhet att döttrar eller söner vill fortsätta driften. Inte ens av företag som går bra och som har goda utsikter till en långsiktig uthållighet.

Trots att problemet är väl känt och utgör en tydlig hotbild för näringslivets utveckling i många kommuner, får frågeställningen ingen eller mycket liten uppmärksamhet i den politiska debatten om Dalarnas framtid. Det är särskilt illavarslande att politikerna inte ens under ett valår får sådan information att den väcker deras engagemang i en av de viktigaste överlevnadsfrågorna för Dalarna.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons