Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtrycket måste tas på allvar

Annons

I vår skulle Fadime Sahindal ha fyllt 37 år. Hon borde ha varit en politisk opinionsbildare som brann för rättvisa, jämlikhet och solidaritet. I stället blev hon avbruten mitt i sin gärning. I lördags uppmärksammades tioårsdagen av mordet på Fadime. Det har gått ett decennium sedan hon mördades av sin far – anklagad för att ha vanärat sin familj och dragit skam över släkten.

Fadime Sahindals påstådda brott var hennes vilja att forma sitt eget liv; att fatta sina egna beslut; att välja sin partner; att få exakt samma rättigheter som många av oss tar för givna. Under sin korta levnad hann Fadime bli talesperson för unga kvinnor och män som lever under liknande omständigheter.

Genom att engagera sig politiskt och vara öppen med sin egen situation ville hon uppmärksamma hur medeltida strukturer lever kvar i vårt moderna samhälle. Familjevåld har flera olika ansikten. Kvinnomisshandel förekommer i alla samhällsklasser och kulturer. Föräldrar som kväver sina barns frihet kan vara av vilken härkomst som helst.

Ungdomsstyrelsen har slagit fast att 70 000 ungdomar i Sverige inte känner sig fria att själva välja livspartner. Förtrycket bör tas på största allvar. Det mest förvånande med nyheten i förra veckan, att personer som tvingar någon att gifta sig mot sin vilja ska kunna dömas till fängelse, är att förslaget inte kommit tidigare.

Mer läsning

Annons