Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtroendekris fällde Örn

/
  • Farväl. Peter Örn och Ove Joanson vill inte öppet redovisa skälen till varför Sveriges Radio behöver en ny verkställande direktör. Peter Örn slutar i dag. Foto:Dan Hansson/Scanpix

Annons

Peter Örn medger också själv några misstag under de drygt tre åren som vd. Beslutet att hålla personalen utanför arbetet med att ta fram en programtablå för 2007, har han bittert ångrat och även meddelat de anställda att arbetsmetoden inte skulle upprepas. Örns val av arbetsmetodik, att själv ta ansvar för genomförande av sparkrav med personalminskningar, samtidigt som han delegerade åt andra chefer att genomföra förändringar i kanalstrukturer och programupplägg, fick till följd att Peter Örns kapacitet som mediechef blev starkt ifrågasatt. Först internt och senare också i den allmänna kulturdebatten.

Omläggningen av radions program 1 och program 4 är ett par exempel som skapat ett ifrågasättande av kompetensen hos radions högste chef.

Men bilden av Peter Örn som en svag medieperson är inte entydig. Bevisligen har han drivit på med nödvändiga förändringar för att behålla publiken. Två nya regionala kanaler i Malmö och Stockholm har tillkommit och Örn har även varit tillskyndare i arbetet med att öka förutsättningarna för en extern produktionsmarknad, något som förstås inte varit lika populärt bland de fast anställda som hos mångfalden av fria producenter i storstadsregionerna.

Men många populära program har försvunnit ur tablåerna. Både externt och internt har Peter Örn dessutom fått klä skott för att programmen utvecklats i riktning mot ökad ytlighet. Även om Örn förnekat utvecklingen och sagt sig beklaga en sådan inriktning, har han som chef inte kunna undandras från ansvar.

Sveriges Radio inledde för ett par år sedan ett omfattande förändringsarbete. Det tog sikte mot 2010 och förutsatte en utbyggnad av den digitala Dab-radion. Men den socialdemokratiska regeringen stoppade utbyggnadsplanera för ett par år sedan. Regeringen ansåg att kostnaden för hög. Beslutet uppfattades som ett misstroende mot Peter Örn och radioledningens ekonomiska kompetens.

Peter Örn prisas för att ha varit mån om ett gott samtalsklimat inom Sverige Radio. Men som i andra företag är det andra faktorer som skattas högre även när verkställande direktörer värderas. Det fanns goda skäl tro att Örn skulle bli en bra radiochef. Men sin bakgrund från folkrörelsenära företag hade han förutsättningarna. Men han förlorade styrelsens förtroende.

Men Sverige Radio är ingen lättstyrd skuta. Det krävs ett unikt ledarskap för att hantera kravlistor från både externa och interna intressen. Därför är det ingen vågad gissning att påstå att den nye chefen kommer att ha en mer tydlig publicistisk bakgrund än Peter Örns.

Mer läsning

Annons