Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försoningens tid

/
  • Om utfallet av partiledarstriden mellan Göran Hägglund och Mats Odell inte innebär att Kristdemokraterna sluter sig samman, är partiet illa ute inför nästa val.

Annons

Göran Hägglund har fortsatt förtroende som partiledare hos Kristdemokraterna. Valresultatet vid partiets extra riksting i Västerås i helgen var tämligen entydigt. Utmanaren Mats Odell underskattade partiledarens ställning. Nu är det upp till bevis i partiets olika fraktioner så att valresultatet respekteras och att den försoningens vind som utlovats också kommer att märkas i det vardagliga partiarbetet. Med en motsatt utveckling lär Kristdemokraterna få stora svårigheter att bli kvar som riksdagsparti efter nästa val.

En uppslitande maktkamp mellan ledande partiföreträdare, som dessutom representerar olika förhållningssätt till partiets kärnfrågor, är ingen idealisk plattform för att snabbt få partifolket på fötter, övertygade om att allt groll och missnöje är glömt. Odells utmaning, och det stöd han trots allt fick som partiledarkandidat, tyder i stället på att det måste bli en ordentlig genomlysning av partiets ställning och uppgift i svensk politik. Det senaste valutslaget och opinionsundersökningarna sedan valet 2010 är en övertydlig signal om att partiets ställning är ifrågasatt.

Lördagens seger för Göran Hägglund kan ses som en sista chans att göra något vettigt av det sociala engagemang som många kristdemokrater besitter. Det av kongressen beslutade barnperspektivet måste snart fyllas med innehåll om det inte bara ska bli ett alibi för samma gamla konservativa familje- och sexualpolitik som partiet hittills har levererat. Över huvud taget bör nog partistrateger och ideologer ligga lite lågt med nya slogans och ovanifrån bestämda profilfrågor framöver. Kanske vore det bra att jobba på ett tag utan stora åthävor.

Kristdemokraternas chans att återta förlorade väljare handlar om att bli mera tydligt i allianssamarbetet. Partiet har anförtrotts ansvar för både barn- och äldrefrågor. Därmed har partiet nyckeln till viktiga väljargrupper som föräldrar, äldre, deras anhöriga och inte minst alla som jobbar inom barn- och äldrevård. Men hittills under mandatperioden har Kristdemokraterna varit dåliga på att utnyttja möjligheten att profilera sin politik inom två så viktiga samhällsområden.

Efter det extra rikstinget och för Göran Hägglund nyvunna mandat är det dags att gå från ord till handling och bevisa att Kristdemokraterna behövs och inte bara är ett transportkompani i alliansregeringen.

Mer läsning

Annons