Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förödande turer i HD

Annons

Chefen för Högsta domstolen (HD), Bo Svensson, beskriver själv i Aftonbladet de senaste dagarna som en massmedial katastrof för Högsta domstolen. Detta sedan justitiekanslern (JK) Göran Lambertz kommit fram till att justitierådet Leif Thorsson får behålla sitt jobb i HD, trots att han blivit fälld för att ha köpt sex av en 20-åring man.

Thorsson erkände just ett sexköp och klarade sig därmed med böter och straffföreläggande. Överåklagare Guntra Åhlund ansåg, trots vittnesmål om motsatsen, att det inte gick att bevisa fler brott mot sexköpslagen. Hade hon gått vidare hade Thorsson riskerat ett strängare straff och JK hade sannolikt kommit fram till att han inte kunde ha kvar jobbet som justitieråd.

När Thorsson nu kommer tillbaka till HD efter sjukskrivning och semester får han passande nog jobba i lagrådet. Då slipper han vara med och döma i HD under två år, att han i lagrådet ska granska kommande lagstiftning anses uppenbarligen inte lika känsligt.

Mot den här bakgrunden är det inte underligt om folk i allmänhet får uppfattningen att eliten bland landets domare och åklagare håller varandra om ryggen. Särskilt inte sedan HD:s chef Bo Svensson uttryckt sig minst sagt häpnadsväckande i Dagens Nyheter. Thorsson kan mycket väl döma i sexbrott även i fortsättningen enligt Svensson:

"Tvärtom kan man ju säga att han har djupa kunskaper i ämnet", säger Svensson och skrattar innan han ångrar sig. Men sedan låter han tungan gå igen och invecklar sig i resonemang om att man i andra länder tycker att det är konstigt att straffbelägga "torskarna":

"Det finns ju många änkemän i det här yrket som har svårt att få sex...det är som Fröding skriver i sin dikt: Jag köpte min kärlek för pengar, för mig var ej annan att få."

Även om Bo Svensson i går djupt beklagade sina uttalanden och sade sig vara lojal med lagstiftningen blir onekligen intrycket att man i HD har uppfattningen att det inte är så allvarligt att köpa sex.

Omdömet hos chefen för landets högsta jurister måste starkt ifrågasättas efter Svenssons uttalanden. Liksom hos JK Göran Lambertz. För att citera Sven-Erik Alhem, en av alla andra jurister som reagerat starkt:

"Ett justitieråd, som innehar landet har med berått mod överträtt lagen. Han har också i sin överordnade roll utnyttjat en annan persons utsatthet; en gymnasieelev i behov av pengar. Detta sammantaget gör det fullständigt otänkbart att hysa förtroende för en sådan domare."

När sådana salvor levereras i de normalt belevade juristkretsarna är det lätt att komma till slutsatsen att JK gjorde fel. För det allmänna rättsmedvetandets skull borde HD ha fått pröva om Leif Thorsson kan vara kvar som justitieråd.

ANDERS.JONSSON@DALTID.SE 023-936 15

Mer läsning

Annons