Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar i skamvrån

/

Annons

Det ska löna sig att hämta tidigt på dagis, anser Kristdemokraterna. Vad de egentligen säger är att det ska straffa sig att hämta sent. Förslaget, som presenterades i Svenska Dagbladet i går, är inget annat än en bitter dos dåligt samvete till föräldrarna, sockrat med begrepp som "valfrihet". Det skickar dessutom signaler om att förskolan är en dålig plats för barn att vara på.

Förslaget är signerat fem kristdemokrater från partiets familjepolitiska arbetsgrupp, bland andra ordförande Emma Henriksson och Leksanspolitikern Sakarias Winberg. Skribenterna vill att in- och utcheckning på förskolan ska införas i alla kommuner, så att föräldrarna bara betalar för den tid barnen är där.

Om det lönar sig att hämta tidigt är det sannolikt fler som gör det, resonerar de, vilket kan minska trycket på förskolan och ge barnen kortare arbetsdagar. För att inte förskolorna ska lida av minskade intäkter vill KD-företrädarna också att maxtaxan ska höjas.

"Förskolan är till för barnen, inte tvärtom. Och förskolan ska inte ersätta föräldrarna", heter det i debattartikeln. KD:s familjepolitiska hållning sticker ut som en böld i alliansens arbetslinje. I partiets kärnfamiljemys tar mamma och pappa en lång föräldraledighet och hämtar tidigt från dagis (om barnen ens behöver vistas där). Men verklighetens folk har inte alltid ett val.

De pengar som man sparar in på att hämta tidigt kan knappast kompensera för förlorade arbetstimmar. Ensamstående föräldrar eller låginkomsttagare har inte lyxen att gå ner på deltid.

De allra flesta föräldrar vill säkerligen inte vara ifrån sina småttingar mer än nödvändigt. Men valfrihet handlar inte bara om att kunna välja vilken barnomsorg man vill ha, utan också i vilken omfattning man vill ha den. Det finns föräldrar och barn som tycker att förskolan är en bra plats att växa och utvecklas på, även om nu KD verkar se dagis som en förvaringsplats. Enligt Svenskt Kvalitetsindex har svenskar mycket högt förtroende för förskolan.

I SCB:s senaste partisympatimätning har partiet ett stöd på 3,8 procent. Fortsätter partiet att skuldbelägga föräldrar, som paradoxalt nog är en av partiets viktigaste målgrupper, lär siffrorna dala ytterligare.

Mer läsning

Annons