Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förakt för kompetens i Ludvika?

Annons

Finns det en förhärskande syn inom Ludvika kommun som gör att åsikter inte kommer fram och diskuteras?

Från en kommunanställd fick ledarredaktionen ett uppseendeväckande brev med anledning av artikeln på ledarsidan "Sätt Helene Lis på rätt plats" (19 januari 2006). Skribenten vill inte framträda med sitt namn på grund av rädslan för repressalier. Om kritiken som framförs i brevet är korrekt till alla delar är det förödande. Om den är sann till vissa delar är det högst oroväckande.

Ett antal affärer pekar på att vår sagesman kan ha rätt i sin kritik. Åter handlar det om kultur- och fritidsnämnden.

Det är svårt att tänka sig att exempelvis nämndens ordförande Ingvar Henriksson (s) agerar som han gör på grund av illvilja och/eller maktfullkomlighet. Det handlar antagligen om okunskap.

Två hyresavtal har skrivits; ett med Björnbiografer 2002 (ett tioårigt avtal som Henrikssson inte är ansvarig för) och ett med gymleverantören Nautilus (ett femårigt avtal från och med 1 januari i år). I båda fallen gäller besittningsrätt för hyresgästen. Men dessa fall är inte de enda. Det finns ytterligare 85 avtal där kommunen inte förhandlat bort hyresgästens besittningsrätt.

Kommunen kan alltså inte ta sig ur dessa avtal med mindre än att man erbjuder likvärdiga lokaler. Alternativet är att hyresgästen skulle missköta sig, vilket varken är troligt eller önskvärt.

Varje år går bioavtalet med en förlust på omkring en halv miljon kronor. När avtalet löper ut, har cirka fem miljoner ur kultur- och fritidsnämndens budget gått till att hålla i gång Starbiografen. När den en gång byggdes beräknades kostnaden till tre miljoner, men man lade fem i budget för säkerhets skull. Slutnotan gick på över tio miljoner.

Kompetens- och kunskapsförakt är farligt. Om den nödvändiga kompetensen inte finns i de egna leden måste den sökas på annat håll. Och farligast är naturligtvis när makthavaren inte ens förstår eller kan förutse att det kan finnas fallgropar.

Kunskapen kanske rent av finnas bland oppositionen varför det minsta man kan begära är att varje ärende redovisas i alla sina delar.

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL SYNPUNKTER? E-POSTA TILL KARIN.ROSENCRANTZ@DALTID.SE

Mer läsning

Annons