Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För många pappalediga jagar älg

/

Annons

Många upplever sig som dömda på förhand av försäkringskassans nitiska jakt efter bidragsfuskare. Men vissa bidrag bevakas inte lika nitiskt av myndigheterna.

Har ni hört om pappan som tog ut föräldraledighet andra måndagen i oktober, lämnade barnpassningen till någon annan och begav sig ut i skogen för att jaga älg?

Eller den nyblivne fadern som renoverade huset under sin föräldraledighet?

För tio år sedan valde 228 603 män och 306 267 kvinnor att plocka ut föräldraledighet. År 2013 tog 340 246 män ut föräldraledighet, 416 476 kvinnor gjorde detsamma.

Idag väljer alltså 112 000 fler män än för tio år sedan att plocka ut föräldrapenning. Men männen ligger fortfarande långt ner om vi ser till antalet dagar hemma med barn.

Kvinnorna plockade ut nära 39 miljoner dagar för att vara med barnen under 2013, männen endast 13 miljoner dagar med föräldraledighet i riket. Trots att männen fortfarande ligger efter kvinnorna i statistiken så har de ökat från 7 miljoner dagar av föräldraledighet under 2003 till 13 miljoner 2013.

Om männen ökar sitt ansvarstagande i samma takt som de senaste 10 åren kommer svenska familjer vara jämställda framåt år 2100.

Den intensiva debatten om att öka jämställdheten mellan könen når sin topp i debatten om föräldraförsäkringen.

Ska den tredelas eller ska människor få välja själva för att en förändring ska ske snabbare? Ska det någonsin närma sig en jämt fördelad föräldraledighet?

Fler pappor tar ut föräldraledighet i längre perioder än innan. Men att öka jämställdheten genom att få större andel av föräldraledigheten att plockas ut av pappor får ett bakslag av föräldralediga älgjägare.

Det viktiga är nämligen inte att männen plockar ut hälften av alla föräldralediga dagar utan att de är närvarande föräldrar under tiden de är föräldralediga.

Om de älgjaktsvurmande länen ska komma ikapp i jämställda föräldraledigheter så måste de lediga dagarna ägnas åt människobarn.

Att sitta på en stubbe, äta sidfläsk och spana över septemberdimman i jakt på skogens konung är inte motprestation nog för att få ut föräldrapenning.

Vad vi behöver ifrågasätta är hur detta fenomen förhåller sig till den svenska normen av att göra rätt för sig.

Stoltheten över den välutvecklade välfärden förvandlas till lika stort förakt när pengar plockas ur statens kassa oärligt. Vi kallar det ena för fusk men det andra blundar vi för.

Vi tycker friska som lever på sjukpenning är oärliga fuskare men jagande föräldralediga bryr vi oss inte om.

Vi behöver prata mer om föräldrarollen när pappor som av en händelse lägger föräldraledigheten med start andra måndagen i oktober.

Mer läsning

Annons