Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För många flickor blev det ett sommarlov med övergrepp

Annons

Vissa har badat i Siljan. Andra i havet vid en ö i Grekland. Många är fint brunbrända och fulla av barntjatter och nervositet inför ett nytt år, med nytt omslagspapper till skolböckerna.

Men så finns några som i stället för en sommar med glass och skrubbsår fått sår för livet. Många flickor har under de varma månaderna rest till länder långt bort för att giftas bort eller bli omskurna. De finns idag i våra klassrum och de behöver oss.

Enligt Ungdomsstyrelsen riskerar cirka 70 000 ungdomar att bli bortgifta under sommaren, men hur många som faktiskt drabbas vet vi inte, då det knappast redovisas öppet.

I Sverige förväntas en ny lag som tydligt förbjuder tvångsäktenskap röstas igenom nästa år. Den som försöker att tvinga en människa till giftermål ska kunna dömas till fyra års fängelse, enligt förslaget. Frågan är om det kommer att ha verkan; hur kontrollerar man vad som är frivilligt eller påtvingat?

Polisen har genomfört en skolkampanj om bortgifte men få av tjejerna vänder sig aktivt till polisen. "Mörkertalet dominerar" säger polisens talesman här i Dalarna.

Under sommarlovet blir också många tjejer blivit omskurna, eftersom det då finns tid för den långa läkprocessen på fyra-fem veckor. Könsstympning kan inte kvickt göras på ett påsklov, för då märks det tydligare att flickan inte sitter i skolbänken.

Kvinnlig könsstympning innebär att de kvinnliga könsorganen tas bort helt eller delvis. I vissa kulturer sys underlivet delvis ihop. Totalt räknar WHO med att 100-140 miljoner kvinnor i världen är omskurna, ibland av religiösa skäl, ibland av kulturella. Det står visserligen om omskärelse i både Bibeln och Koranen men ingreppen gjordes långt innan dessa böcker blev rättesnören.

I vissa länder, särskilt i Afrika, är uppemot 99 procent av kvinnorna omskurna, vilket gör mötet med den svenska kulturen komplicerat. Det är svårt att bryta djupt rotade traditioner bara för att man flyttat till ett land med större respekt för mänskliga rättigheter.

När alla andra i ens kultur gör samma sak blir det svårt att avvika. Om Sverige ska kunna hjälpa tjejerna behöver man vara medveten om traditioners och strukturers makt.

Könsstympning är ett lagbrott i Sverige sedan 1982 men för den som vuxit upp i en annan kultur, med andra värderingar, blir lagen ett ingrepp i den egna friheten. I de länder dessa skolflickor kommer ifrån sägs det att man blir ren av stympningen. En ärbar, moralisk kvinna. Det skapar en känsla av gemenskap och anses estetiskt vackert. Protesterna uteblir, man finner sig.

Det må vara frivilligt. Men det är inte ok enligt FN:s barnkonvention. Inte enligt enkel humanism. Vi behöver finnas för tjejerna nu och visa kärlek.

Annons