Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få föds

Annons

Den genomsnittliga kvinnan i EU föder bara 1,47 barn. Det innebär i det långsiktiga perspektivet att Europas befolkning kommer att dö ut. Det krävs 2,1 barn per kvinna för att befolkningen ska vara konstant och öka något.

I länderna Slovakien, Lettland och Slovenien är siffran ännu sämre, 1,2 barn per kvinna. Det är bara Irland och Frankrike som uppvisar högre tal. Fransmännen berömmer sig av en bra familjepolitik och i Irland ger den katolska kyrkans stränga syn på sex och preventivmedel de höga födelsetalen.

Dessa siffror kan leda till mycket oönskade effekter. Exempelvis är Polen, Slovakien och Slovenien inne på begränsade abortmöjligheter. Det i sin tur leder till att abortförespråkarna mobiliserar. Om abortmöjligheterna blir beskurna, innebär det bara att fler oönskade barn och barn som inte är välkomna är inte bra för en nation.

Samtidigt agerar EU med höga murar mot omvärlden och en mycket sträng flyktingpolitik. Är det rimligt att ett krympande och åldrande Europa har råd att avvisa unga, företagsamma människor som i det långa loppet innebär nytt, friskt blod som skulle vitalisera Europa?

Mer läsning

Annons